Празници / фестивали

В Сливен гостува София филм фест

7-12 юни 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Програма Медиа Интернешънъл на Европейския съюз и Националният филмов център подкрепиха Община Сливен и София филм фест в организиране на  културната проява (7-12 юни т.г.), която  провежда първото издание на фестивала в града на Сините скали. Така Сливен възвърна славата си на „филмово средище”, осъществило сега проекта „Операция Кино" на Арт-феста 2010 година, предвиждащ представяне на филмовата продукция в повече от десет града на страната. Така наред с изданията през настоящата година в Русе, Стара Загора, Благоевград, Габрово и др., и Сливен се вписва до градовете с традиционни кинофестивали като София, Пловдив и Бургас.

Сливенци присъстваха на тържественото откриване в Драматичния театър „Стефан Киров” под звуците на гостувалия в редица градове на Европа оркестър „Карандила Джуниър” (под диригентството на Ангел Тичалиев, тромпет, перкусии). С приветствено слово към участниците и гостите на фестивала се обърна Радост Костова – зам. кмет по образование, култура и вероизповедания в Община Сливен. Продуцентът и директор на Международния София филм фест Стефан Китанов разкри търсенията на кинотворците и откритията в програмата, благодарейки на домакините за отзивчивостта да се състои  културното събитие: Община Сливен и Драматичен театър „Стефан Киров”, където се провеждат филмовите прожекции. С общите усилия по проекта „Операция Кино”, водещите фестивали в България (София), Румъния (Клуж), Босна и Херцеговина (Сараево) и Турция (Истанбул) и Медиа Интернешънъл осъществяват стратегии в търсене на ниши в зрителската аудитория на „европейско и алтернативно на Холивуд кино”.

         
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Новият филм на режисьора Светослав Овчаров „Зад кадър” откри кинофорума, имащ тук специална, премиерна за Сливен, прожекция. След нея зрителите получиха възможността да разговарят и да зададат въпроси на присъстващите членове от снимачния екип: сценариста Христо Тотев, продуцентите Кирил Кирилов и Галина Тонева и актрисата Касиел Ноа Ашер. Видяхме един от сюжетите на „новото българско кино”, разкриващ намесата на службите в изграждането и особено в разрушаването на човешките съдби, творчеството и професионализма, обобщени с надписа в кадър, че и днес животът  и дори нравствеността, се определят от хора на ДС. Тази тема, както и актуалните проблеми на избора, себепознанието и пътищата към себе си и другите, присъстват и в кинотворбите по текстове на други родни автори (Илия Троянов, Камен Калев, Емил Андреев), по които са изградени нашумели и награждавани на международни кинофестивали ленти. Зрителите видяха мащабната копродукция по романа на Троянов „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, режисирана от Стефан Командарев, която организаторите анотират като „един от най-награждаваните български филми по света, избран сред девет номинации за чуждоезичен „Оскар” и едно от върховите постижения на родното кино, с 30 международни награди, вкл. с 6 награди за най-добър филм” (от фестивалите в Калифорния, Варшава, Техеран, Сатурно, Минск, Вилнюс), с множество отличия от журито на престижни кинофестивали и награди на публиката. И „Източни пиеси” на Камен Калев има сходна съдба в началото на пътя на признанието на автора и екипа: с присъдени над 10 международни награди, вкл. и голямата – на фестивалите във Варшава, Токио и Анже. Режисьорът Станимир Трифонов, с чиято кинопродукция по романа на Е. Андреев „Стъклената река” ще бъде закрит кинофестът в Сливен, ще запознае зрителите с работата си по филма (с главни герои Стефан Вълдобрев, Иван Ласкин и Наталия Дончева).
         
Сред чуждестранните филми с особен интерес бе посрещнат „Пророк” на френския режисьор Жак Одиар, копродукция между Франция и Италия и носител на Голямата награда на журито в Кан за 2009 година, както и на отличия от престижни фестивали (в Лондон, предложение за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм  и награда за звук, за най-добър актьор - на Тахар Рахим, с  присъдена Европейска филмова награда за 2009 година и др.) Своя принос към “вампирската тема” дава и окиченият с повече от 60 международни отличия  филм „Покани ме да вляза” на режисьора от Швеция Томас Алфредсон (по романа на Джон Айвиде Лидквист, който прави и „голямоекранната адаптация”). Любителите на седмото изкуство не пропуснаха и филма „Бялата лента” – за създаването, причините  и развоя на нацизма - на носителя на „Златната палма” от кинофестивала в Кан (режисьор Михаел Ханеке), както и на три Европейски филмови награди, на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и номинация за „Оскар” в този раздел. В програмата са включени и комедиите „Когато порасна, ще стана кенгуру” (реж. Радивое Андрич)  и „Според размера” (реж. Ерез Тадмор и Шарон Маймон), определен от критиката „за една от най-забавните комедии на 2010 година, носител също на отличия от фестивали), както и музикалният филм „Кумбийска връзка” (реж. Рене Виляреал от Мексико).
         
Следва да  бъде откроен по въздействието си, заради ритмите и оригиналния ракурс към „Византион” музикалният документален филм „Музиката на Истанбул” (реж. Фатих Акин, немски творец от турски произход). Лентата търси и представя „западния поглед” към творчески направления и стилове в космополитния град, подкрепен от изпълненията на „водещи музикални банди” и певци в южната ни съседка.
         
В завършващия ден на „София филм фест” в Сливен (12 юни 2010 г.) зрителите ще се срещнат и с някои наградени ленти на късометражното кино: “Три сестри и Андрей”, носител за 2009 г. на приза „Jameson” (реж. Андрей Паунов и Борис Десподов) и „Анна Блуме” на Весела Данчева. Тук ще бъдат представени и отличени от конкурсите в Клуж, София и Сараево късометражни ленти, влезли в програмата на всеки от съпартниращите кинофестивали.
         
Организаторите от „София филм фест” проведоха и анкета сред зрителите за нагласите, предпочитанията и възприемането на съвременното българско и европейско кино.

                                                          
Автор: Иванка Денева
11.06.2010 г. 00:33
Посетено: 1188
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10239-v-sliven-gostuva-sofiya-film-fest