Празници / фестивали

19 юни 2010 г. – Ден на испанския език

Ела и стани част от тази цветна феерия!

19 юни 2010 г. – Ден на испанския език
Тържественото откриване на празника ще бъде в 11.00 ч. (местно време за всяка държава) с "дъжд от думи" - от прозорците на Институтите Сервантес ще се хвърлят цветни ленти и конфети.


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 юни тази година Институт Сервантес за втори път ще отбележи Деня на испанския език.

На този общ празник всички 73 Института Сервантес по света (които са разположени в общо 42 държави на 5 континента) ще отворят врати за публиката и ще организират специална програма с много интересни и забавни прояви за всички, които обичат испанския език и култура.
 
Идеята за Деня на испанския език се ражда, за да се отбележи важността на испанския като един общ, международен език, който вече се говори от над 450 милиона човека по света.

Тържественото откриване на празника ще бъде в 11.00 ч. (местно време за всяка държава) с "дъжд от думи" - от прозорците на Институтите Сервантес ще се хвърлят цветни ленти и конфети.

След този своеобразен цветен „дъжд” културната програма продължава с предложения за всеки вкус. В Институт Сервантес-София ще се разказват приказки за деца, ще се танцува салса, ще се готвят испански ястия, ще се играе театър на испански език, ще се подаряват думи и ще има много, много изненади за всички присъстващи.


◊ ПРОГРАМАТА

Предложенията ни тази година са следните:

Ела и танцувай салса с нас
19.06.2010 (12:45 ч.)
Мигел Родригес, известният преподавател по салса от Куба, ще направи кратка демонстрация на салса, а също така ще покани и хора от публиката, за да им покаже първите стъпки на салсата.


Подаряваме думи
19.06.2010
Улиците на града отново ще прелеят от думи на испански език. Ела и вземи своята!


Хотел „Сплендор”

19.06.2010 (14:00 ч.)
Училищен театър на испански език на ученици от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес”. Преподавател-режисьор: Алмудена Лопес-Киньонес Лямас. Учениците ще направят сценична адаптация на представлението, което спечели първо място във Фестивала за училищен театър на испански език, който ежегодно се провежда в България.


Ще ти разкажем приказка
19.06.2010 (12:00 ч.)
Приказка за деца, представена от Николай Младенов и Елена Бърдарска. Децата ще имат възможност да чуят традиционни испански истории в библиотеката на Институт Сервантес-София.


Думите говорят
19.06.2010
Фасадите на всички Институти Сервантес по света ще се облекат в цвят и за аксесоари ще използват думите, които събраха най-много гласове за изминалата година в интернет страницата на Деня на испанския език - www.eldiae.es. Може да видите цветната фасада през целия месец юни.


Ела и готви с виртуозния майстор-готвач Хосе Луис Руис
19.06.2010 (13:30 ч.)
Хосе Луис Руис, познат от кулинарните курсове на Институт Сервантес, ще организира кратък кръжок по испанска кухня, като ще отдели специално внимание на „лас тапас” - вкусните традиционни испански хапки.


Дъжд от думи

19.06.2010 (11:00 ч.)
В един и същ час, във всички Институти Сервантес по света, ще има "дъжд от думи"  - от прозорците на Институтите Сервантес ще се хвърлят цветни ленти и конфети по повод откриването на Деня на испанския език. Елате пред Институт Сервантес в София точно в 11.00 ч. и вижте този своеобразен цветен „дъжд от думи”.


Залепи любимата си дума
19.06.2010
Напиши любимата си дума на испански език и я залепи на витрините на Институт Сервантес - София. Това е спонтанен призив към всички присъстващи да ни подарят любимите си думи. Така заедно ще оформим една огромна мозайка с испански думи на витрините на Институт Сервантес - София.


Играта на испанския език
19.06.2010 (12:00 ч.)
Специално създадена за Деня на испанския език, тази игрословица е в центъра на събитията, посветени на празника. Играта на испанския език е игра на думи, подобна на кръстословица, а целта е да се съставят възможно най-дълги думи и така да се натрупат точки. Големият финал в София ще се играе в Деня на испанския език. Двамата финалисти ще са победителите от малките финали между курсистите на института. След финала, който ще е точно в 12.00 ч., ще поканим и всички желаещи да се включат в играта.


Ела и сподели този празник с нас!

Автор:
Меглена Мишева, Instituto Cervantes Sofia
Публикация:
09.06.2010 г. 23:24
Етикети:
Посетено:
2181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10215-19-yuni-2010-g-den-na-ispanskiya-ezik