Празници / фестивали

Българското кино отново в кино

Фестивалът в Балчик показва дебютите на големите ни режисьори

Българското кино отново в кино


◊ СЪБИТИЕТО

Андрей Слабаков с „Пътуване към морето”, Павел Васев със „За Гошо и неговата компания”, Христо Тотев с „Осъдени души”, Пламен Масларов с „Любовта на Мирон”, Юли Стоянов с „Призивът” ще бъдат представени на кинофестивала в Балчик „IN THE PALACE” от 19 до 26 юни. Старите ленти ще оживеят в старото кино на морското градче, което е затворено преди три десетилетия.


◊ АРХИВНО

Дебютните филми на големите ни режисьори ще бъдат прожектирани с оригиналните кинопрегледи, с които са показани на премиерните си прожекции. Една специална вечер от програмата е посветена на филми от киноархива на Българската национална филмотека от 30-те и 40-те години, които ще бъдат показани за първи път от 70-те години.


◊ ФЕСТИВАЛНО

„IN THE PALACE” е събитието, което за осем години промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде  специален фестивален облик на Балчик и Двореца. Програмата на фестивала ежегодно предлага най-актуалното от съвременното кино и музика, не само като автори, но и като тенденции. 

Най-добрите заглавия и имена от европейското и световно кино и музика ще владеят от 19 до 26 юни емоциите на зрители, гости и участници. Филмите от конкурсната програма ще бъдат гледани за първи път в България, а за много от заглавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера.

И тази година изборът на 242 филма, които оформят петдесетчасовата конкурсна програмата на „IN THE PALACE”, е направен сред рекорден брой кандидатствания - доказателство за популярността му. Участниците в програмата идват в България от общо 44 страни, като до момента присъствие са потвърдили авторите на повече от 120 филма. 

За пореден път фестивалът ще представи най-новите тенденции в късометражното кино в световен мащаб. Филмово изкуство на границата между познатите  категории, експериментиращо с традиционните жанрове, ще бъде предложено на зрителите на FILM PALACE FEST, обединено в конкурсните програми MINI it, SONY it, Commercial & Music it. 

Във всяка от програмите специално избрано жури ще отличи най-добрите. Проф. Лоренциу Дамян (Румъния, председател), Кейт Тейлър (Великобритания), Райнер Щрекер (Германия), Весела Денчева и Иван Богданов (България) ще определят най-добрия игрален и анимационен филм от конкурса MINI it. Председателят Иво Драганов и легендите на българското кино Васил Живков, Елдора Трайкова, Иван Цонев, Румяна Петкова, ще връчат наградата за документален и телевизионен филм в програма SONY it. Музикалните и рекламни кратки филми ще оценяват Джи Лий (криейтив директор на Google, председател на журито), музикантът и журналист Атанас Русков и музикалният продуцент Иво Христов.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.06.2010 г. 14:47
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10203-balgarskoto-kino-otnovo-v-kino