Празници / фестивали

Кулминациите на ММФ "Варненско лято" 2010 - "Кармина Бурана" и "Ернани"

Орлин Анастасов, Бойко Цветанов и Венцеслав Анастасов в „Ернани”

Кулминациите на ММФ "Варненско лято" 2010 - "Кармина Бурана" и "Ернани"


◊ СЪБИТИЕТО

Поредното издание на ММФ „Варненско лято” ще бъде открито на 19 юни в зала 1 на ФКЦ, по традиция, от Варненската филхармония с Българска рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров. През тази година ще прозвучи и монументалната Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен, диригент Станислав Ушев. С фестивалните кулминации - постановките на магичната "Кармина Бурана" от Карл Орф на 29 юни и на безсмъртната опера „Ернани” от Джузепе Верди на 16 и 17 юли от 21.00 ч. ще бъдат възобновени прекъсналите в предишни години оперни представления в прекрасния Летен театър на Морската градина.

 

◊ ПОСТАНОВКИТЕ

"Кармина Бурана" поставя режисьорът Кузман Попов, хореографията на незабравимата Маргарита Арнаудова претворява балетмайсторката Желка Табакова, диригент е проф. Ренгим Гьокмен, артистичен директор на Президентския симфоничен оркестър на Република Турция, Генерален директор на Държавната опера и балет, Анкара. Енергията на таланта и амбицията на младостта си влагат в „Кармина Бурана” новите солисти на Варненската опера Емилия Иванова (сопрано), Пламен Димитров (баритон) и Свилен Николов (баритон), заедно с госта Андрей Найденов (тенор).

В постановката на „Ернани” Кузман Попов се представя в двойното си творческо амплоа на режисьор и сценограф, диригент и постановчик е и Борислав Иванов – главен художествен ръководител на ОФД – Варна). Докато в „Кармина Бурана” ръководството на ОФД – Варна залага на младите лица, то в „Ернани” подходът е коренно различен. В „Ернани” триумфират едни от най-блестящите български солисти, които прославят българското интерпретаторско изкуство на световната музикална сцена. Звездния състав формират най-известният български бас Орлин Анастасов – солист на Миланската скала, перфектният тенор Бойко Цветанов - солист на Цюрихската опера, и прекрасният баритон Венцеслав Анастасов, който след „Дон Кихот” в Софийската опера отново се среща на сцената с брат си Орлин. В тази завидна компания образът на Елвира пресъздават варненското сопрано Линка Стоянова (16 юли) и солистката на Старозагорската опера Елена Баръмова, желан гост на българската и международна оперна сцена (17 юли). И в двете вечери на „Ернани”, които несъмнено ще бъдат върха на оперното лято във Варна, публиката в Летния тетър ще има удоволствието и привилегията да съпреживее изкуството на тримата големи – Орлин Анастасов, Бойко Цветанов и Венцеслав Анастасов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.06.2010 г. 09:11
Посетено:
2089
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10196-kulminatsiite-na-mmf-varnensko-lyato-2010-karmina-burana-i-ernani