Празници / фестивали

Седми международен фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть"

Най-добрите изпълнители на православни песнопения се срещат в Поморие

Седми международен фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть"
Хор "Св. Димитър" - София


◊ СЪБИТИЕТО

Седмият международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть”
ще се проведе от 9 до 13 юни в черноморския град

Утре в Поморие се открива Седмият международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть”. Черноморският град посреща най-добрите изпълнители на църковни песнопения от България, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Латвия и Молдова.

Фестивалът се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Изпълнителен директор е кметът на Община Поморие инж. Петър Златанов, който ще открие официално форума пред храма “Св. Рождество Богородично” в общинския град.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В продължение на пет дни ще бъдат представени православни църковни хорове, които редовно участват в православни богослужения. Тази година броят на съставите достигна 31, като 18 от тях вземат участие във фестивала за пръв път. На сцените ще се изявят 278 български и 424 чужди изпълнители на църковни песнопения. В категория „Източно пеене” вземат участие клиросни певци и/или свещеници, както и камерни формации. Домакините и гостите на Поморие ще имат възможност да видят смесени и еднородни хорове или вокални състави. Всички изпълнения от програмата ще бъдат пред публика в храм “Св. Рождество Богородично” – гр. Поморие. Едно от задължителните условия на фестивала е всеки състав да изпълни хвалебственото песнопение „Достойно есть”. Във всичките пет дни участниците ще бъдат оценявани от компетентно 4-членно жури под ръководството на доц. Стефан Димитров, преподавател в Богословския факултет - София. Най-добре представилите се ще получат възможност да изнесат самостоятелен концерт със свободна програма в гр. Несебър или гр. Бургас, или да участват в празничните Св. Литургии, които ще бъдат отслужени по време на православния фестивал.

В съпътстваща програма на форума на православната музика в Поморие са включени редица семинарни занятия, съобщи Дафинка Станева - фестивален директор. Това е напълно резонно поради засиления интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към създаването и изпълнението на нови православни песнопения. Именно това е и основният мотив на организаторите за седма поредна година да посрещнат хорове от България и от целия православен свят в живописния черноморски курорт Поморие от 9 до 13 юни.

Не случайно именно този интервал от време е избран за провеждането на православните църковни песнопения. На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година - срещата на българския монах от килията “Успение Богородично” към манастира „Пантократор” на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен “Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
08.06.2010 г. 22:49
Посетено:
2623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10187-sedmi-mezhdunaroden-festival-na-pravoslavnata-muzika-sv-bogoroditsa-dostoyno-esty