Празници / фестивали

Арт фест Водна кула в София и Банкя

25-30 юни 2010 - инсталации, видео, арт маркет, уъркшоп, открита музикална сцена

Арт фест Водна кула в София и Банкя


◊ СЪБИТИЕТО

Тазгодишното издание на независимия арт фестивал Водна кула (четвърти пореден) ще се проведе между 25 и 30 юни. Той ще бъде в три паралелни локации – Водната кула в кв. Лозенец, Старата баня и поляната около ротондата в центъра на град Банкя и в подземието на бившия магазин София (срещу централни Хали), където са запазени останки от крепостта Сердика.

Фестивалът има за цел да представи нови тенденции в експерименталните видео, фото, аудио и пърформанс изкуства от цял свят в алтернативни градски пространства. Ще бъдат показани инсталации и работи на артисти от Швеция, Финландия, Франция, Испания, Великобритания, Армения, Австрия, Бразилия и България. По време на откриванията ще има съпътстваща музикална програма.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Паралелно с експозиционната програма, на 28 юни във Водната кула се организира открит дебат на тема: "Използване на алтернативни градски пространства със средствата на изкуствата", за който са поканени представители на местната власт. Ще бъдат представени добри европейски практики от мениджърите на два арт центъра – Хангар, Барселона и Фабрика де Пенсуле, Клуж, Румъния. Поканени са представители на български арт сдружения, артисти на свободна практика, общинари, представители на бизнеса  и граждани, които да намерят съвместен диалог по темата. Модератори на дебата са Милена Делева и Юрий Вълковски.

По време на фестивала ще има арт маркет, на който бг артисти ще предлагат свои авторски произведения на изкуствата - бижута, аксесоари, предмети.


Официална програма:

. Откриване на Водната кула - 25 юни, петък, 18:30 часа - инсталации, видео, арт маркет, видеопрожекции на открито, музика

. Целодневна програма в Банята в Банкя - 26 юни, събота, 14-22 часа - инсталации, пърформанси, уъркшопове, открита музкална сцена, арт маркет

. Подземието на Сердика - 27 юни, неделя, 17-24 часа - видео прожекции, видео и саунд инсталации

. Дебат - 28 юни, понеделник, Водна кула, Лозенец, 13-18 часа


Експозициите ще могат да се видят по места между 27 и 30 юни от 16 до 20 часа

Вход: свободен

Автор:
Биляна Балева
Публикация:
03.06.2010 г. 17:01
Етикети:
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10144-art-fest-vodna-kula-v-sofiya-i-bankya