Празници / фестивали

Юни арт фест

Вземете си отпуска през юни, почти всеки ден е фестивален

◊ СЪБИТИЯТА

Тази година месец юни предлага фестивали за всеки вкус. Почти всеки ден, всеки час някъде има фестивал! Кино, музика и визуални изкуства примамливо канят от София до черноморското крайбрежие. Изобилието е толкова голямо, че човек не знае на кой фестивал да отиде и кой да пропусне. А изборът понякога е много труден.


◊ ФЕСТИВАЛ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОПРОДУКЦИИ

28 май – 4 юни
София


15-тото издание на кинопанорамата протича до 4 юни в кино „Люмиер” и „Дом на киното”. Фестивалът традиционно е посветен на филми, създадени в сътрудничество между различни европейски кинематографии. На 10, 17, 24 и 30 юни има допълнителни прожекции в „Червената къща”.

Официалното закриване обаче е още на 4 юни от 19 часа в кино „Люмиер” с филма „Буря”. Копродукцията между Германия, Дания и Холандия разказва за процес в Хагския трибунал за военни престъпления в бивша Югославия. Главният свидетел срещу сръбски военен може би лъже и съдът изпраща разследващ екип в Босна.


◊ SOFIA DESIGN WEEK

4-11 юни
София


„Sofia Design Week” се случва в София за втори път. Международният фестивал събира за една седмица най-авангардните имена в съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн. И от време на време прави музикални партита в двора на Националната художествена академия.

„Sofia Design Week 2010” включва двудневен форум, открити лекции, дискусии, прожекции на открито, акции на улицата, изложби из целия град, творчески работилници с някои от най-прогресивните имена на нашето време.

Дизайнерската седмица традиционно си има и концептуални търсения. Тази година те се въртят около въпроса „Повече или по-малко?”. „Колкото повече, толкова повече”, би отговорил Мечо Пух, мислейки за мед. Повлияни от дълги трудни думи като „финансова криза” и „глобални промени”, във второто си издание „Sofia Design Week” обсъжда следните кратки, но съвсем не лесни въпроси:

. Повече или по-малко?
. Евтино или скъпо?
. Полезно или красиво?
. Просто или комплексно?
. По-малко или повече?


◊ АРЕНА МУЗИКА

3 юни, 13 юни, 15 юли
София


СМЕ организират фестивала „Арена Музика” още от 2002 г. Тази година „Арена Музика” се открива с концерта на Боб Дилън на 3 юни в зала 1 на НДК. Следващото голямо име в световната поп музика е Елтън Джон, който ще изнесе концерт на 13 юни на столичния стадион „Локомотив”. Кралете на трип-хопа „Massive Attack” идват за концерт на 15 юли в зала „Фестивална”.


◊ PARK LIVE FEST

18-20 юни
София


„Groove Armada”, „Gotan Project” и „Morcheeba” са големите имена на трите фестивални дни на „Парк лайв”. Второто издание на фестивала започва с първия концерт на англичаните от „Groove Armada” у нас. На голямата сцена те ще представят новия си албум „Black Light”, шести пореден за бандата.

Фестивалът ще се проведе в парка на летище София, терминал 2. Той е най-новият в града. Мястото образува природен амфитеатър с перфектна акустика и тревна площ за танци и търкаляне. Просторно е, мирише на цъфнали билки, наблизо квакат жабки и расте папур. Виждат се контурите на Витоша и Стара планина, а светлините на летището отсреща му придават футуристично усещане. На територията му има дълги алеи за разходки между сцените и местата за почивка, хапване и другите сензации.

Най-лесният начин да се стигне до парка на летище София е с автобус 284. Последният автобус тръгва от Орлов мост към Терминал 2 около 23 часа. Пътуването трае 15 минути и струва левче за билет. Връщането започва в 5:20 сутринта.


◊ SONISPHERE FESTIVAL

22-23 юни
София


Голямата четворка на траш метъла Metallica, Slayer, Megadeth и Anthrax се събират само в София, само на 22 юни, само на националния стадион „Васил Левски”. Уникалното събитие ще бъде излъчвано през сателит в кино салоните по цялата планета. Четирите легендарни банди са създатели на ъндърграунд траш метъл движението, като от 80-те до днес доминират в света на метъла с продажби на милиони копия от своите албуми и препълнени зали и стадиони по целия свят. Въпреки голямото очакване и желание на феновете тези музикални гиганти никога до този момент не са свирили заедно на една сцена.

Във втория фестивален ден 23 юни на сцената ще свирят „Rammstein”, „Manowar” , „Alice in Chains” и „Stonesour”.

Не са много бандите, арестувани от полицията заради лайв изпълнения, но „Rammstein” естествено са едни от тях. Индъстриъл касапница от ревящи китари и поразителни китарни рифове, музиката на немската банда взривява въображението с всевъзможни образи. Дрезгавите вокали на Тил Линдеман превръщат „Rammstein” от обикновена индъстриъл група до банда с визия и вдъхновение, група, която за разлика от много други, все още използва вокали на родния си език, а не на американския английски, доста популярен за много други банди.


◊ IN THE PALACE

19-26 юни
Двореца, ботаническата градина и плажа в Балчик

За осма поредна година Балчик ще събере най-добрите късометражни филми от цял свят. Тази година фестивалът носи името „In The Palace” и е съставен от „Film Palace Fest” и „Music Palace Fest” – сцена за филми и сцена за музика. Важна част от „Film Palace Fest” е и обучителната програма „Filmer Forge”, обхващаща разнообразни лекционни курсове, трейнинг програми, както и майсторски класове на легендарни кинопрофесионалисти.

„Music Palace Fest” на открита сцена предлага неповторима селекция от стилове и артисти, включваща Saskia Laroo (Холандия), The Bellrays (САЩ), L.A. Prostitutes (Дания), Waldeck (Австрия), Hvoya (Украйна), Pozvakowski (Унгария), Contradicta (Сърбия), Beat Dis (Унгария), The Bullets (Гърция).

В конкурса за късометражно кино участват 242 (104 игрални, 45 документални, 46 анимационни, общо 35 рекламни и музикални клипа и 12 други) заглавия. Участниците в програмата идват в България от общо 44 страни, сред които Израел, Мексико, Холандия, Бразилия, Аржентина, Китай, Дания, Египет, Йордания, Малайзия, Латвия, Южна Африка, Уганда, Буркина Фасо, Канада. Сред селектираните заглавия са и някои от най-новите български творби – 23 на брой.

Тази година в Балчик ще се съберат представители на международни фестивали, директори на национални центрове и продуценти за подписването на Пакт за културно сътрудничество, обединяващ фестивалите от Черноморския регион, в партньорство с филмовите фестивали в Котбус, Триест и Берлин.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.06.2010 г. 16:53
Посетено:
1415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10132-yuni-art-fest