Празници / фестивали

15-тият Фестивал на европейските копродукции идва

Откриването е на 28 май от 19 часа в кино „Люмиер”

15-тият Фестивал на европейските копродукции идва


◊ СЪБИТИЕТО

Филмът за последните месеци от живота на руския писател
Лев Толстой “Последната спирка” ще открие 15-тото издание на фестивала на европейските копродукции. Прожекцията ще бъде на 28 май от 19 часа в кино „Люмиер” в София. „Последната спирка” е копродукция на Германия, Русия и Великобритания. Филмът има номинация за „Оскар” за поддържаща мъжка роля за Кристофър Плъмър.

Фестивалът продължава до 4 юни с прожекции в кино „Люмиер”, „Дом на киното” и „Червената къща” в София. Тази година ще бъдат представени филми в разделите „Основна програма”, „Документални филми”, „MDM в България” и „Федерико Фелини – 90 години”.


◊ АКЦЕНТИ ОТ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

„Екскурзианти” е абсурден филм за група летовници на път за Адриатическо море. Сценаристът и режисьор от Чехия Иржи Вейделек разказва с деликатна ирония и хумор за летните свалки, бурните ваканционни страсти и изненадващите ситуации в пътуването на приятелите. Ева Холубова получава награда за най-добра актриса на фестивала в Трибека.

„Късмет” е да живееш в бедно забутано селце на унгарско-австрийската граница, ако един ден се окаже, че имаш нефтопровод под селското гробище. „Късмет” е копродукция на Унгария, Германия и Франция от 2008 г. на режисьора Тамаш Кеменфи. Селяните правят дупка в нефтопровода и започват да продават. Всеки път нелегалният бизнес се прикрива по блестящ начин – алибито е нечие погребение.

„Космос” е име на българо-турска копродукция от 2010 г. и на крадец с неизвестен произход, който нахлува в живота на малко гранично градче. Странни събития се случват с Космос и хората в градчето започват да мислят, че той има дарбата да лекува. Филмът е представен на Берлинале 2010.

Разказът в „Операция Дунав” е по истински случай, забавните приключения – по измислен. През август 1968 г., по време на нахлуването на войските на Варшавския договор в размирна Чехословакия, изчезва заслужилият полски танк „Калинка”. „Операция Дунав” е копродукция на Полша и Чехия на режисьора Яцек Гломб.

Известният полски режисьор Кшищоф Зануси представя „Сърце на длан”, копродукция на Полша и Украйна. Бизнесмен, истински олигарх, за първи път в живота си се сблъсква с проблем, който е безпомощен да разреши – той има нужда от ново сърце. Ключ към успеха е отчаяният неуспял самоубиец Стефан. На бизнесмена предстои да го убеди да повтори опита си, но този път той да бъде успешен. Богдан Ступка печели наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Рим.

Македонският режисьор Владо Цветановски прави филм за Тайната книга на богомилите. В копродукция с Франция „Тайната книга” разказва за възрастния алхимик Пиер Реймон, който е посветил живота си на издирването на древния ръкопис. Един ден на прозореца му кацва македонски гълъб, изпратен от приятеля му Павле Бигорски. Пътешествието към Балканите започва.

В програмата, посветена на Федерико Фелини, ще бъдат представени неговите филми „8 ½” и „Сладък живот”. Режисьорът Пакито Дел Боско пък е автор на документалния „Федерико Фелини: автобиография”, в който великият кинематографист дава интервюта пред италианската телевизия РАИ. „Девет” на режисьора Роб Маршал използва мотиви от „8 ½” на Фелини и се превръща в един колоритен и провокативен мюзикъл. Лентата има няколко номинации за наградите „Оскар” и множество други награди. В мюзикъла участват Дениъл Дей-Луис, Марион Котияр, Пенелопе Круз, София Лорен, Никол Кидман, Джуди Денч, Кейт Хъдсън.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.05.2010 г. 14:30
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10072-15-tiyat-festival-na-evropeyskite-koproduktsii-idva