Празници / фестивали

Богата културна програма предвижда за 24 май Община Добрич

24 май - ден на българската просвета и култура

Богата културна програма предвижда за 24 май Община Добрич


◊ СЪБИТИЕТО

Община град Добрич: Нека на 24 май издигнем българското знаме пред домовете си, за да пребъде българското слово, да помним своя род и език и да се наричаме с гордост българи!

Тържествата за Деня на славянската писменост, българската просвета и култура ще започнат на 24 май от 8.00 часа с празнична литургия в храм “Света Троица” по повод 100-годишнината от основаването на храма. В 9 часа духовници ще отслужат благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий.


◊ ПРОГРАМАТА ЗА ПРАЗНИКА

Кметът на Добрич Детелина Николова ще открие тържествено Деня на славянската писменост, българската просвета и култура от 10 часа на площад “Свобода” с участието на фолклорна танцова студия “Добруджа”, арт център “Палитра”, ансамбъл “Сборенка”, сборен духов оркестър, детски хор “Маестро Захари Медникаров” и възпитаници на целодневна детска градина “Радост”. Традиционното празнично шествие, което ще премине през централната улица на Добрич, ще бъде водено от СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и 100-годишна икона на светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, педагози, културни дейци и висши учебни заведения.

Над 4000 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 851 деца. Ще бъде възпроизведен ритуалът за предаване знамената на училищата от випуск 2009/2010 на випуск 2010/2011 година.

Празникът ще продължи с художествена програма от 11.00 часа на площад “Свобода” пред хотел “България” с изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”, представителна фолклорна танцова студия “Добруджа” и ансамбъл “Радуга” от село Каменка, Украйна. Отново в 11.00 часа на младежката площадка в Градския парк фолклорен танцов ансамбъл “Добротица” и “Детска танцова студия “Добрич” ще поздравят добруджанци с празника на духовността и българската традиция. Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с фолклорен концерт “Като жива вода” на група “Лира”.

Празникът ще бъде закрит с концерт от 18.00 часа на площад “Свобода” пред хотел “България” с изпълнения от студио за поп-рок певци “Сарандев” при Младежки център.

В празничните дни от 10 до 20 часа Община град Добрич организира 2 празнични базара. Пред храм “Свети Георги” ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци.

В Градския парк от 22 до 24 май ще бъдат разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговския базар.

Автор: Ангел Радилов
20.05.2010 г. 15:09
Посетено: 1757
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/10010-bogata-kulturna-programa-predvizhda-za-24-may-obshtina-dobrich