Полемики

Кой всъщност предизвика скандала с Македония в Германия?

В Македония се страхуват от истината и от журналиста Милен Радев

Както стана известно, на Лайпцигския панаир на книгата преди два дни избухна скандал при представянето на тримесечника „Гнездо на оси" – австрийско немскоезично издание за литература и култура с обзорен характер. „Скандалният” брой е посветен на Македония и насловът му е „Македония: гласовити въпроси". В него са поместени творби на съвременни македонски поети, както и обзорна статия от живеещия в Берлин български журналист, политически коментатор и преводач Милен Радев.

Статията на нашия сънародник (също и основател на известния интернет-форум „Де зората”) проследява в исторически план историята на Македония през последните 120 години. Самият Милен заяви, че текстът му е написан преди три месеца по поръчка на немскоезичното австрийско литературно списание "Wespennest" (осило или гнездо на оси) и че, пишейки текста, е трябвало да се съобрази с факта, че той е предназначен за една напълно неинформирана за историческите корени на въпроса аудитория. (Целият материал може да се прочете на адрес:
http://www.de-zorata.de)

Македонските литератори, вместо да четат стихове и да говорят за литература, вдигнали лют скандал на издателите на списанието и квалифицирали позицията на Милен Радев като профашистка. В Македония реакцията е изключително негативна, а статията е произволно тълкувана; стига се до инсинуацията, че Милен отрича изцяло съществуването на македонски език и нация. А какво пише в материала си: „Факт е, че има две държави, две нации, два езика - и както България първа призна Македония като държава, така е време да се признае и езикът. Също така обаче не може Македония да продължава да отрича българския си произход.”

Младият македонски журналист Виктор Канзуров от Скопие, който е от малцината, позволяващи си открити пробългарски позиции, е изразил мнението си в писмо до Милен така: „Знам в каква страна живея и не ме изненадва злобната и шовинистична реакция и срещу най-умерена българска позиция. Но някои неща са нетърпими. В този момент българската (германската, австрийската) общественост трябва да покажат солидарност с теб. Не може да се примиряваме с (македонистки или какъвто и да е) психическия тероризъм и унищожаването на свободата на словото. Не знам как ти мислиш да реагираш, но аз да съм на твое място бих събрал петиции от твои приятели, познати и непознати, които да се предоставят на германската и австрийската общественост и в които да се обърне внимание на всички резбовани детайли в твоят текст, на мекия и обоснован подход към темата, на правото ти да мислиш така, както мислиш."

Скопският журналист призовава разгневилите се на Лайпцигския панаир млади македонски творци да уважават писмените доказателства на възрожденците и революционерите от Македония, вместо да ги интерпретират, а желаната интерпретация да се предоставя като готов факт на стотици хиляди хора чрез македонската образователна система и македонските медии.

Виктор Канзуров припомня, че в продължение на 65 години общественото мнение в Македония е враждебно настроено срещу България и българите, защото те „уважават и почитат истинската идентичност на тези възрожденци и революционери, както и идентичността на българския цар Самуил (и неговите наследници), чиято столица на царството се е намирала на територията на днешна географска Македония, идентичността на светите просветители Климент и Наум и т.н.”

В момента в македонските медии е подхваната злостна кампания срещу нашия сънародник и съответно – срещу българите и България. Нека окажем подкрепа на българската кауза, заявявайки твърдата си солидарност към българина с македонски корен Милен Радев!


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
15.03.2009 г. 21:00
Посетено:
2931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/74/news/7506-koy-vsashtnost-predizvika-skandala-s-makedoniya-v-germaniya