Проекти

Нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

Творба на  Любен Зидаров (1923–2023) от изложбата “Пейзажът и градът” ще бъде вдъхновение за участниците в модула

Нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

Нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

Творба на  Любен Зидаров (1923–2023) от изложбата “Пейзажът и градът” ще бъде вдъхновение за участниците в модула. Занятията са подходящи за ученици от 1. до 6. клас. и ще се провеждат през месеците май и юни 2024 г.

Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, която развива интереса на младата публика към българското изобразително изкуство, отваря вратите на нов модул.

Галерията предлага занятия, в които децата ще се запознаят с техниката на колажа. В центъра на предстоящия модул е акварелната творба на Любен Зидаров (1923–2023) „Вилна зона“ от 1983 г., която е включена в музейната изложба „Пейзажът и градът“ на картини от фонда на Галерията. Участниците ще научат повече за творчеството на художника Любен Зидаров и под ръководството на музеен педагог ще творят по образеца на неговото произведение с цветни хартии и моливи.

Любен Зидаров (1923–2023) е сред ярките личности в изобразителното изкуство, уважаван живописец и един от най-ценените български създатели на илюстрации за деца и възрастни. Той е и от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957 г.). Признат е за един от създателите на модерното направление в българската илюстрация. Носител е на Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата. Неговият илюстраторски талант е оценен и в световен мащаб – българският художник е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. Включен е в изданието „Сто световни илюстратори“ на американския критик Ленард Маркъс.

____________

Занятията от образователния модул са подходящи за ученици от широк възрастов диапазон - от 1. до 6. клас включително. Те са групови и се провеждат от понеделник до петък в работното време на Галерията в периода от 29.04. до 28.06.2024 г. Записването е предварително, на тел. 052 612 363.

Материалите за апликиране и рисуване са осигурени от Галерията.

...........

Репродукция: Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ул. “Л. Каравелов” 1
Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.

 

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
09.05.2024 г. 14:46
Посетено:
176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39113-nov-modul-ot-obrazovatelnata-programa-na-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna