Проекти

Децата откриват Европейския съюз в междуучилищно състезание

Инициативата на образователната платформа "Книговище" превежда темата на детски език и запознава децата с основополагащите принципи на съвременното демократично обществ

Децата откриват Европейския съюз в междуучилищно състезание

Децата откриват Европейския съюз в междуучилищно състезание

На 11 май, 2024, от 11 часа ще се проведе междуучилищно състезание на тема „Европейски съюз“. В надпреварата ще се включат девет отбора с деца от 3. до 5. клас от София и цялата страна. Организатор на събитието е образователната платформа "Книговище", част от която е и детската медия "Вижте: Новините на детски език". Състезанието ще се проведе в ЧСУ „Българско школо“, София.

Защо е важно децата да познават темата „Европейски съюз“

Всяка година около 9 май – денят на Европа, отправяме послания само към възрастните, като смятаме, че Европейският съюз не е детска тема. Но децата, родени в Обединена Европа, трябва да могат да разбират смисъла на тази принадлежност, да знаят как Европейският съюз влияе на тяхното ежедневие, как определя свободите и задълженията, които имат. Това знание укрепва тяхната идентичност като граждани на Европа и разширява разбирането им за различните култури и народи.

Състезанието събира ученици от цялата страна

Състезанието е част от вече утвърдените и изключително успешни училищни състезания  по обща култура  „Всезнайко“, в които през 2023 и 2024 г. се включиха стотици деца. 

Девет отбора с деца от 3. до 5. клас ще участват в специалното издание на „Всезнайко“, посветено на темата "Европейски съюз":

Х ОУ "Алеко Константинов" - гр. Перник
ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Ветрен
СУ "Вичо Грънчаров" - гр. Горна Оряховица
ОУ "Д-р Петър Берон" - гр. Плевен
ОУ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Ботевград
II СУ "Никола Йонков Вапцаров" - гр. Монтана
ОУ "Горан Червеняшки" - с. Михайлово, общ. Хайредин, обл. Враца
НУ "Цани Гинчев" - гр. Лясковец
ЧСУ "Българско школо" - гр. София

Всеки отбор е с по 6 ученици - смесени по възраст, но от едно училище.

А тези, които не са успели да се включат в състезанието на живо, могат да проверят своите знания още на следващия ден в националното онлайн състезание на тема „Европейски съюз“. То ще се проведе на 12 и 13 май в платформата на "Книговище", която ще е безплатна и отворена за всички, а резултатите ще могат да се проследят в реално време на knigovishte.bg.

Какви са целите на състезанието за ЕС:

Състезанието и подготовката за него ще повишат интереса на децата към темата за Европейския съюз и ще ги запознаят с основополагащите принципи на съвременното демократично общество, с основни понятия, събития и личности, свързани с работата на Европейския съюз.

Форматът развива умения за размисъл и изразяване на собствена позиция по темите на ЕС и дава възможност за практикуване на работа в екип, участие в обсъждане и дискусия.

Формат и регламент

Въпросите и темите са по материали, публикувани в детската медия „Вижте: Новините на детски език“ (www.vijte.bg), където скучните и сложните понятия са преведени на  детски - интересен – език, подходящ за тяхната възраст. И децата не само да слушат, но и помнят и забавляват.

Състезанието е в 3 кръга. Финалното класиране се определя от сбора на точките на отборите от всички кръгове.

Партньори на това събитие са: Фондация “Фридрих Науман”, Фондация "Америка за България", ЧСУ “Българско школо” и А1. Голяма част от статиите, които оформят гръбнака на материалите за “Всезнайко - Европейски съюз”, са създадени по проект „Правата на ЕС на детски език“, финансиран от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения в тези статии са единствено на авторите им и на редакционния екип на детската медия “Вижте”.

 

За Книговище:

Образователна платформа с 5500+ въпросника по учебни материали, приказки, енциклопедии, романи и детски новини.

Дом на първата българска медия с новини за деца – „Вижте“, която разказва за събитията в България и по света на език, интересен и разбираем за децата.

Пространство за учене чрез игра, достъпен инструмент за насърчаване на любознателност, на удоволствието от четенето и четенето с разбиране.

 

Автор:
Екипът на "Книговище"
Публикация:
09.05.2024 г. 13:23
Етикети:
9 май – ден на Европа"Книговище"
тема „Европейски съюз“
междуучилищно състезание
Посетено:
137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/39097-detsata-otkrivat-evropeyskiya-sayuz-v-mezhduuchilishtno-sastezanie