Издания / премиери

Варненска премиера на книгата "Бившите хора" на концлагерна България" от Мартин Иванов

10 май 2024 г., 18.00 ч., Регионална библиотека „Пенчо Славейков“

Варненска премиера на книгата "Бившите хора" на концлагерна България" от Мартин Иванов

◊ ПОКАНА

На 10 май 2024 г. от 18.00 ч. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и Държавен архив – Варна представят Мартин Иванов и книгата му „Бившите хора“ на концлагерна България“.

Систематичното унищожаване на българския елит след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в изследването на доц. д.н. Мартин Иванов. Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно изследвана в книгата. С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ, и работа с документите на архивите на ДС, авторът проследява веригата от събития по изкореняването на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България. Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

Доц. д.н. Мартин Иванов Иванов е български историк, специалист по българска стопанска история. Работи в Института по история при БАН и катедра "Социология" на СУ „Св. Климент Охридски". Бил е Секретар на президента по култура, образование и национална идентичност (от 2013) и служебен министър на културата (2014). От 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия и Естония.

Заповядайте на 10 май (петък) от 18.00 ч. в Основна сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ на адрес гр. Варна, бул. "Сливница" №34.

Очакваме Ви!

Автор:
Екип на РБ „Пенчо Славейков“
Публикация:
09.05.2024 г. 12:08
Посетено:
192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39107-varnenska-premiera-na-knigata-bivshite-hora-na-kontslagerna-balgariya-ot-martin-ivanov