Издания / премиери

Официална премиера на книгата „Планинските райони на България. Икономика и население"

9 май, 18.30 ч., Гранд Хотел, София Клуб - гр. София

Официална премиера на книгата „Планинските райони на България. Икономика и население"

◊ ПОКАНА

Каним ви на официалната премиера на книгата „Планинските райони на България. Икономика и население". На срещата ще имаме възможност да обсъдим сериозните проблеми на регионалното развитие.

Кои са факторите, обясняващи демографската криза в повечето планински общини? Защо планинският аграрен сектор е в упадък? Какъв е оптималният тип промишленост за планинските райони? Кои са най-перспективните форми на планински туризъм?

На тези и други актуални въпроси ще отговори авторът – Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН. Очакваме ви!

Заповядайте на 9 май (четвъртък) от 18.30 ч. в Гранд Хотел, София Клуб, ул. „Гурко" 1, гр. София

 

За Планинските райони на България. Икономика и население “, Димитър Събев

Планинските райони на България не са демографска пустиня, в която цари бедност и отчаяние. Българските планини днес всъщност са по-стабилни в демографско отношение от равнините. Също и икономиката на планинските райони далеч не е „малко овце, тютюн и златна мина“: българските планини имат по-висок дял на преработващата промишленост от повечето европейски страни, включително и производства с висока добавена стойност.

Няма съмнение, че в някои краища на България пенсионерите са в пъти повече от учениците и почти всички фирми са закрити, тъй като не са останали хора, които да работят в тях. Тази книга не омаловажава сериозните проблеми на регионалното развитие, а ги изследва обективно и комплексно, търсейки изход от негативната спирала население–икономика в планинските райони.

Кои са факторите, обясняващи демографската криза в повечето планински общини? Защо планинският аграрен сектор е в упадък и какво трябва да се направи по въпроса? Какво е мястото на добивния сектор? Как преработващата промишленост влияе на развитието? Кои са най-перспективните форми на планински туризъм? Тези и ред други въпроси са изследвани внимателно в този труд, посветен на социално-икономическото минало, настояще и бъдеще на българските планини.

За автора

Димитър Събев е икономист, журналист и писател, който изследва проблемите на економиката – пресечната точка между природа, пазар и култура. Автор е на книгите „Унизената Земя“ (2010), „Саламандър“ (2016) и „Маркетинг, потребление и икономически растеж“ (2021). Доктор по икономика с дисертация на тема „Икономически (де)растеж“. В момента е главен асистент в Института за икономически изследвания при БАН.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
08.05.2024 г. 12:31
Етикети:
Димитър Събевпремиера на книгаИзд. "Изток-Запад"
„Планинските райони на България. Икономика и население"
Посетено:
150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/39086-ofitsialna-premiera-na-knigata-planinskite-rayoni-na-balgariya-ikonomika-i-naselenie