Изложби

Международното триенале на сценичния плакат представя две колекции, в центъра на които е темата за жената

Седмицата след Възкресение започва с две международни изложби, които осветяват различни страни от многоликата тема за жените в плаката

Международното триенале на сценичния плакат представя две колекции, в центъра на които е темата за жената

◊ МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ

Седмицата след Възкресение започва с две международни изложби, които осветяват различни страни от многоликата тема за жените в плаката.

Първата експозиция се открива в Прага на 7 май, в галерията и със специалната подкрепа на Българския културен институт в Чехия https://www.bki.cz/ . Идеята на Радослава Боор и Итка Зарубова да представят плакати, защитаващи правата на жените, за няколко месеца се превърна в грандиозна международна кампания която събра стотици произведения на автори от цял свят. Кураторката Радослава Боор, известната със своите талантливи плакати и социална ангажираност, споделя колко труден е бил подборът, и колко бързо се е разраствал мащаба на акцията ARTtention. Резултатът е не само впечатляващ със силата на посланията и с естетическите си качества, но е и показателен за това колко „гореща“ е темата.  За съжаление измеренията на системното неспазване на женските права са огромни, а проблемите са много и различни - от бруталността на войната, през тероризма, глада, липса на достъп до образование, здравеопазване, пълноценен социален живот, равноправни трудови възнаграждения и условия за кариерно развитие, избор на личен живот и външен вид и много, много други. Насилието  и погазването на човешкото достойнство са универсално, разрушително зло, независимо дали е породено от домашен тормоз или военни действия.  Плакатите (150 бр.) са ярко художествено свидетелство за един от най-острите и многопластови проблеми на съвременното  общество, но заедно с това са доказателство за активната  гражданска и творческа позиция на автори от 37 страни. Сред участниците са  както известни майстори на плаката като Лекс Древински, Агнешка Жемичевска, Гите Кат, Люба Томова, Иван Кашлаков, така и млади автори.

Поради големия интерес към ARTtention https://www.arttention.eu/ , изложбата в  Прага има две последователни локации. След  БКИ, плакатите ще бъдат изложени до средата на юли във впечатляващото със своята архитектура - централно фоайе на  Народната технически библиотека в Прага, където ще станат достояние на многохилядна аудитория.

Триеналето, което е съорганизатор на проекта, планира да го покаже като част от програмата и каталога на предстоящото 11. Международно триенале на сценичния плакат – София 2025.

Ден по-късно, на 8 май, в Общинската художествена галерия на Карлово ще бъде открита изложбата

ЖЕНИТЕ И МЕЖДУНАРОДНОТО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ
или
КРАСИВИТЕ ЛИЦА НА ПЛАКАТА

От своето създаване през 1994 г. до днес Триеналето е платформа, привличаща цвета на световния плакат. Сред хилядите експонати със своето многообразие блестят произведенията на няколко поколения талантливи жени. За немалка част от тях Триеналето е старт, прераснал в богат и успешен творчески път, а самото присъствие на други „изстреля“ форума сред най-престижните изложения в света.

Настоящата селекция представя плакати на всички носителки на награди и на някои знакови фигури, участвали при определянето на тези награди. Колекцията отбелязва постиженията на 21 съвременни български и световни плакатистки, сред които са както легендарните фигури на Розмари Тиси, Пола Шер и Гите Кат, така и цяла плеяда художнички, включително и единствената авторка в досегашната история на Триеналето, удостоена с Голямата награда – Люба Томова.

Специално място в експозицията е отделено на почетната участничка – голямата българска плакатистка Ралица Станоева (1940-2024)

Изложбата  представя изкуството на плаката от последните три десетилетия през умните и красиви очи на неговите създателки.

Проектът, който пътува в различни галерии в страната се изпълнява с подкрепата на Министерството на културата и включва творби на на: Агнешка Жемичевска, Полша, член на международното жури, 2019; Агнешка Попек-Банах, Полша, награда за млад автор, 2013; Александра Гогова, награда от конкурса за плакат на изложбата „Великите майстори на японския плакат”, 2011; Анет Ленц,Германия/Франция, равностойна награда, 2013; Анна Симеонова, Първа награда от конкурса за плакат на Полския институт, 2019; Анник Орлеанж, Франция, член на международното жури, 1995; Гите Кат, Дания, член на международното жури, 2022; Десислава Десева, награда за дебют, 2010; Ивелина Анчева, награда за млад автор, 2001; Калина Сертева, награда за млад автор, 2001; Капка Кънева, награда за български автор, 2016 г., награда на СБХ, 2022; Люба Томова, равностойна награда раздел 2., 2007 г., Голяма награда, 2022; Маргарита Дончева, награда за млад автор, 2007; Мая Волна, Полша, член на международното жури, 2013 ; Мая Стайкова, награда за млад автор, 2013; Мила Лозанова, награда за дебют, 2004 г., награда на Димитровград за български автор, 2007, член на селекционното жури, 2022; Пола Шер, САЩ, Първа награда, 1995; Радослава Боор, България, награда за плакат на 10. Триенале, 2022; Ралица Станоева, България, почетно участие; Розмари Тиси, Швейцария, член на международното жури, 2001; Яна Левиева, България, награда за млад автор, 1995.

''''''''''

Допълнителна информация: Албена Спасова: 0888 90 14 14;
https://poster.triennial.orbitel

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
05.05.2024 г. 17:07
Етикети:
Посетено:
160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39074-mezhdunarodnoto-trienale-na-stsenichniya-plakat-predstavya-dve-kolektsii-v-tsentara-na-koito-e-temata-za-zhenata