Изложби

Изложба на наградените от XVII Национален конкурс за учебна рисунка

24 април - 7 май 2024 г., галерия "Дебют"

Изложба на наградените от XVII Национален конкурс за учебна рисунка

◊ ПОКАНА

Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров"
и
галерия "Дебют" ви канят на

Изложба на наградените от XVII Национален конкурс за учебна рисунка

Мястото: Галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62
Откриване: 24 април, 13.30 ч. 

Изложбата ще продължи до 7 май 2024 г.

 Съвместна инициатива на:

. Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София
. Национална Художествена Академия – София
. Министерство на културата

Тази година в конкурса са взели участие  ученици от НУПИ "Проф. Венко Колев", НГПИ "Св. Лука", НХГ "Цанко Лавренов", НГСЕИ, гр. Пловдив, Професионална гимназия за приложни изкуства, гр. Смолян, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”,Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Дечко Узунов”, гр. Казанлък, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”, гр. Сливен и НУИИ "Илия Петров". 

Изложбата включва творбите на наградените от XVII Национален конкурс за учебна рисунка.

Националният ученически конкурс за учебна рисунка по натура се провежда за ученици от цялата страна от средни училища по изкуствата, професионални гимназии и профилирани гимназии в областта на изобразителните изкуства. Той има статут на Национална олимпиада по рисуване.

Целите на конкурса са:

  • Да популяризира и да повиши нивото на интереса у учениците към рисуването по натура, което е в основата на много професии: художник; архитект;  дизайнер и др.
  • Да увеличи мотивацията при преподаването на предмета рисуване, който е фундаментален в училищата по изкуствата към МК, както и в  професионалните гимназии и профилираните училища към МОН.
  • Да уточни критериите и да издигне нивото на обучението по рисуване в средните училища при  формирането на учебните цели и при оценяването на постиженията.

Участниците в трета възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малка от 5.50, получава  право, на основание на чл. 68, ал. 4 и ал. 5 на Закона за висшето образование, същата  да се зачете от академичните власти на Националната художествена академия за оценка от кандидат-студентския изпит по рисуване в НХА, важащ за същата година, в която се провежда конкурса, /съгласно решение от 15.02. 2005г. на Академичния съвет на Националната художествена академия/

  • Всички рисунки от конкурса остават в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София и не подлежат на връщане. Наградените творби формират колекция на конкурса.

Резултатите от конкурса може да видите тук: https://hg-iliapetrov.com/en/novini/

Статут на конкурса: https://hg-iliapetrov.com/en/konkursi/579-nacionalen-uchenicheski-konkurs-za-uchebna-risunka-po-natura-2023-g

 ..............

Събитието може да следите тук: https://fb.me/e/7snxMaN61

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.04.2024 г. 17:18
Посетено:
182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/39009-izlozhba-na-nagradenite-ot-xvii-natsionalen-konkurs-za-uchebna-risunka