Музика

Жените в ритъма на Балканите - концерт в Първо студио на БНР

Специално издание на най-успешния си проект „Ритъмът на Балканите" ще представи Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов на 25 април от 19.00 ч.

Жените в ритъма на Балканите - концерт в Първо студио на БНР

◊ "РИТЪМЪТ НА БАЛКАНИТЕ"

Специално издание на най-успешния си проект „Ритъмът на Балканите" ще представи Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов на 25 април, четвъртък, от 19.00 ч. в Първо студио на Радиото.

Деветото издание на проекта ще бъде представи жените на Балканите с изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона.

Неда Николич ще представи изпълнения на фрула, традиционен за Сърбия дървен духов инструмент, обявен за част от нематериалното културно наследство на страната. Обичана от публиката в Сърбия и региона, Неда покорява фестивалните сцени по света и спечели първо място на Golden Key Composition Competition.

Байса Арифовска от Северна Македония ще свири на кавал, гайда и тамбура. Ярък представител на новата генерация в македонската и ромската музика, Байса е мултиинструменталист, автор и диригент, сърдечно свързан с България.

София Главопулу от Гърция ще представи вокални изпълнения в свой съпровод на уд. Популярен в Близкия изток, Кавказ и на Южните Балкани, този древен инструмент се смята за предшественик на лютнята, а София е възпитаничка на Музикалната академия в Пловдив. 

Зелишах Къзълкан от Турция също ще пее и свири на дудук и кеменче. Музикант с корени в културата на Заза – общност на границата между Турция и Иран, Зелишах създава оригинални проекти, които съчетават фолклорни традиции с междукултурни перспективи.    

Звездата на българската фолклорна сцена Христина Белева е най-обичаната от публиката гъдуларка. В посветеното на жените издание на „Ритъмът на Балканите" Христина ще представи нови пиеси и ще подари на публиката песен.

Проектът „Ритъмът на Балканите" на Оркестъра за народна музика на БНР и диригента му Димитър Христов в изключително успешните си осем концертни издания създава най-устойчивия културен мост между балканските страни, като представя на българската публика и ценителите на балканския фолклор ярки солисти с колоритна музика. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

* Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Музика" в СУ „Св. Климент Охридски", Департамент „Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

DR VID IteracijaV3 Hook1 backBreak (youtube.com)

Bajsa Arifovska - "RUSINSKO SOBORSKO ORO" (youtube.com)

Barba Giannakakis | Μπαρμπαγιαννακάκης (1928) (youtube.com)

ZELİŞAH & JONAS POUR MOZAFFAR - Ördeğime Kaz Diyorlar (youtube.com)

Крайдунавска приказка (youtube.com)

Ритъмът на Балканите 6 / The Rhythm of the Balkans 6 (Part 2) (youtube.com)

 

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
23.04.2024 г. 17:00
Етикети:
Посетено:
258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/39008-zhenite-v-ritama-na-balkanite-kontsert-v-parvo-studio-na-bnr