Конкурси

IV Международен екслибрис конкурс Варна

22 септември – 13 октомври 2021

 

 ◊ СЪБИТИЕТО

IV Международен екслибрис конкурс Варна

22 септември – 13 октомври 2021

Организатор Арт Галерия "Ларго"

 

На 22 септември 2021 от 18:00 часа в Арт Галерия "Ларго" ще се открие изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на Международен екслибрис конкурс Варна. И този път Международен екслибрис конкурс Варна беше подкрепен финансово от  Община Варна чрез Фонд Култура. За участие в конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от над 200 автори от 38 държави.

Журито на конкурса ще се събере в морската столица за своята работа от 20 до 21 септември. Негов председател за трети пореден път е известният български художник доц. Димо Колибаров, който е и преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната художествена академия, София. Членове на журито са Анна Тихонова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, Румен Нечев (България), художник, призьор в третото издание на конкурса, Димо Миланов, (България), художник, и Нели Вълчева (България), директор на конкурса и на Арт Галерия "Ларго". Артистичен директор на Международен Екслибрис Конкурс Варна за четвърти път е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов.

В четвъртото издание на конкурса ще бъдат раздадени множество награди. Освен традиционните първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на Международното жури, отново ще бъде присъдена награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. В това издание за четвърти път ни подкрепя Сдружението на художниците – Варна, което отново ще присъди своя награда – бронзов плакет. Осигурена е спонсорска награда на варненската компания Зариба.

Тази година галерия "Ларго" ще излъчи специална награда на името на Йордан Петков, основател на галерията и основен спомоществовател на конкурса от неговото създаване. Йордан си отиде от този свят в началото на ноември 2020 година, покосен от Ковид 19 в разцвета на силите си и творческата си енергия. Той беше радетел за изкуството, подкрепяше множество проекти и благотворителни инициативи на галерията. Йордан беше уникален специалист в световен мащаб в областта на модификацията на музикални инструменти. Семейството на Йордан учредява награда в негова памет, защото личности като него са светъл пример за щедрост, самоотверженост, почтеност и любов към изкуството. Наградата ще бъде присъдена от членовете на семейството за екслибрис, създаден в негова памет.

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 22 септември 2021 г. от 18:00 ч. в Арт Галерия "Ларго".

Съпътстващата програма на Международен екслибрис конкурс Варна включва няколко събития. На 22 септември в Зала 2 на галерията, веднага след оповестяването на наградите, ще се открие и самостоятелна изложба на украинския майстор на графиката Олег Денисенко - победител в третото издание на конкурса.

В същия ден, преди официалното откриване, от 17:00 часа в зала 1 на галерията ще се проведе лекция с демонстрация по изготвянето на ръчна хартия от известния български график и носител на множество престижни награди Румен Нечев - член на журито на конкурса.

Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде и беседата „Магията на графиката“ с водещ варненският художник Димо Миланов, който ще демонстрира процеса на създаване на офорт. Датата на това събитие е 24 септември 2021, петък, от 18:00 часа, а мястото е галерия Ларго.

В изпълнение на мерките по ограничаване на разпространението на Ковид 19 двете съпътстващи събития ще бъдат с ограничен брой посетители и предварително записване.

След закриването на изложбата в галерия "Ларго", от 18 октомври 2021 представителната експозиция ще бъде показана във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов”. От 1 ноември 2021 експозицията ще гостува на галерия „Аспарухово Арт” в Народно читалище „Просвета 1927”, Варна.

Международен екслибрис конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия "Ларго" като организатор сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса - "Ларгонет" ООД, любимите на варненци ресторанти Годзила, Сдружението на художниците - Варна, варненската фирма Зариба - гейминг разработчик със световна репутация, Хотел "Роял" - перла в короната на стара Варна.

Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org и в сайта на галерия Ларго www.largogallery.com.

 

Нели Вълчева, Изпълнителен директор

Международен Екслибрис Конкурс Варна

Автор:
Публикация:
19.09.2021 г. 16:17
Посетено:
2132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/7/news/33384-iv-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna