Проекти

Нов български университет с безплатна "Библиотека за ученика"

Малки любознателни читатели и техните родители споделят мисли, желания и препоръки за колекция „Библиотека за ученика“

Нов български университет с безплатна "Библиотека за ученика"

 

По повод Международния ден на децата Библиотеката на Нов български университет покани своите малки любознателни читатели и техните родители да споделят своите мисли, желания и препоръки за колекция „Библиотека за ученика“. Разказите им за света на книгите, може да проследите в периода от 1 до 5 юни 2020 г.,във фейсбук страницата на Център за книгата: https://www.facebook.com/NBUCenterForTheBook/

Специалната колекция на НБУ е създадена преди осем години с цел да стимулира желание за повече четене чрез ползване ресурсите и услугите на модерна университетска библиотека. „Библиотека за ученика“ включва литература за деца и юноши, учебници и учебни помагала. Разположена е на първия етаж в библиотеката. Читателската карта е безплатна. Необходима е регистрация с документ за самоличност и декларация от родител или настойник за деца под 16 години. През 2019 г. към университетската общност са се „присъединили“ 91 нови участници.

Различното при заемането на литература от тази колекция е правото на самостоятелно определяне срока на ползване. Така малките читатели ще се съобразяват единствено с личното си темпо на четене.

Пътят, по-който се обогатява колекцията, е уникален. Студенти даряват в библиотеката, свои учебници и учебни помагала от гимназиален етап на обучение.  Преподаватели и служители от университета, чиито деца порастват, също са съпричастни с идеята. Така библиотеката следва „зелената идея“ и се опитва да създаде „зелено мислене“ у своите читатели.

По време на пандемия деца под 16 години могат да посетят библиотеката, придружени от възрастен член на семейството, като препоръчителният престой е не повече от един час.

Представянето на колекцията е част от виртуалната програма на Център за книгата на Нов български университет за месец юни 2020 г.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
03.06.2020 г. 12:51
Етикети:
Център за книгатаколекцияпредставянеНов български университет
виртуална програма
"Библиотека за ученика"
Посетено:
1037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31277-nov-balgarski-universitet-s-bezplatna-biblioteka-za-uchenika