Проекти

Театрално-музикален продуцентски център Варна подкрепя кампанията "Купи 1 книга"

"Театърът чете от вкъщи" на Варненския театър вече с 46 епизода

Театрално-музикален продуцентски център Варна подкрепя кампанията "Купи 1 книга"

 

◊ ЗА ДА Я ИМА КНИГАТА

Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна, се присъединяват към кампанията „Купи 1 книга“ на Асоциация „Българска книга“.

Зад слогана „За да я има книгата“ вече застанаха много издателства и вериги книжарници в България, които изпитват негативни последици от извънредното положение заради Covid-19. Пандемията промени обичайните привички, изолира ни от другите, затвори ни у дома, но това принудително отшелничество има и едно важно предимство. Остава ни време за търсене на важните отговори и смисъла в книгите - тези, които обичаме, които отдавна искаме да прочетем или за които се говори. Толкова много книги, които чакат да бъдат прочетени. „Хората престават да мислят, когато престанат да четат“, отдавна е казал Дени Дидро.

 

◊ ТЕАТЪРЪТ ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ също чете. Проектът „Театърът чете“, част от дългосрочната програма за 100-годишния юбилей на театъра през 2021 г., събра за първите си две издания на Сцена Ротонда неочаквано голям брой почитатели.

С въвеждането на извънредното положение „Театърът чете“ бързо се пренесе във виртуалното пространство като „Театърът чете от вкъщи“. Тон за онлайн четенето дадоха актьорският и семеен тандем Стоян Радев и Веселина Михалкова – той с разказ от Чудомир, тя със сонети от Шекспир. Със своите домашни видеа се включиха и продължават да се включват, наред с артистите от Варненския театър и Варненската опера, възпитаници на театралните школи в града, както и хора на изкуството от цялата страна. Откъси от свои любими произведения вече четоха актьорите Снежина Петрова, Деян Донков, Радина Кърджилова, Койна Русева, Албена Михова, режисьорите Георги Михалков, Костадин Бонев, композиторът Калин Николов, преводачката Златна Костова и т.н.

„Театърът чете от вкъщи“ се превърна в едно от най-търсените събития в социалните мрежи и закономерно се мултиплицира във варианта „Вие четете в Театърът чете от вкъщи“, който дава възможност за участие и на хора извън театралните среди. От началото на кризата досега литературните си предпочитания с огромната интернет аудитория са споделили 46 души. Планирани са вече и следващите издания до 150-ия епизод на „Театърът чете от вкъщи“ и той определено няма да е последният.

За да споделите и вие удоволствието от четенето и хубавата книга, вижте фейсбук страницата Драматичен театър "Стоян Бъчваров", а за да подкрепите кампанията на Асоциация „Българска книга“ потърсете уебсайта www.kupi1kniga.com.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.04.2020 г. 19:47
Посетено:
916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/31113-teatralno-muzikalen-produtsentski-tsentar-varna-podkrepya-kampaniyata-kupi-1-kniga