Издания / премиери

Представяне на книгата „Битката при Варна. Истории за паметта“ от доц. д-р Соня Пенкова и д-р Невян Митев

4 август 2021 г., 11.00 часа, Парк-музей „Владислав Варненчик“

Представяне на книгата „Битката при Варна. Истории за паметта“ от доц. д-р Соня Пенкова и д-р Невян Митев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“ представя книгата „Битката при Варна. Истории за паметта“

По повод 86 години от създаването на Мавзолея на полско-унгарския крал Владислав III Ягелончик на 4 август (сряда) от 11.00 часа в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, официално ще бъде представено първото в историята на Парк-музея двуезично (на български и английски език) издание „Битката при Варна. Истории за паметта“.

Каталогът е подготвен от директора на Национален военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова и директора на Парк-музей „Владислав Варненчик" д-р Невян Митев.

Съдържанието на изданието е разделено тематично на две части. Първата включва текстовете „Паметни знаци за Варненската битка“ (доц. д-р С. Пенкова) и „Походите на Владислав Варненчик (1443–1444)“ (д-р Н. Митев), които разказват за ключовите за Европа събития от 40-те години на XV век, чийто силен отзвук през вековете намира израз в изграждането на Парк-музей „Владислав Варненчик“.

Втората част на този рядък книжен образец е обособена в 8 тематични раздела, в които са представени най-ценните експонати, които Парк-музеят съхранява – характерни образци на въоръжението и снаряжението, монети и други находки, картини, скулптури, различни предмети, свързани със сражението при Варна от 10 ноември 1444 г. и с откриването на Мавзолея на крал Владислав III Ягелончик, разположен на територията на Музея.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.08.2021 г. 15:21
Посетено:
830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33188-predstavyane-na-knigata-bitkata-pri-varna-istorii-za-pametta-ot-dots-d-r-sonya-penkova-i-d-r-nevyan-mitev