Издания / премиери

Премиера на "Голямо червено слънце, самотни електрически светлини" от Пламен Антов

18 февруари 2020, 18 ч., Унгарски културен институт

Премиера на "Голямо червено слънце, самотни електрически светлини" от Пламен Антов

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Ерго"
Ви кани на

премиера на "Голямо червено слънце, самотни електрически светлини" - разкази от Пламен Антов

Книгата представя литературният критик Юлиан Жилиев
С музикалното участие на Доротея Табакова (китара и глас)

Заповядайте на 18 февруари, вторник, от 18 ч., в Унгарски културен институт (ул. "Аксаков" 16).

* А в LiterNet може да прочетете в аванс разказа "Влакове тръгват на всички страни" от книгата "Голямо червено слънце, самотни електрически светлини".

 

"Авторът представя четиринайсет самостоятелни случки, дискретно свързани от фигурата на скитащия се по пътищата на днешна България разказвач. Сигурно има безброй истории за пътувания с влак или на автостоп и още толкова за мимолетни срещи. Но като че ли у никого от съвременните писатели не доминира така, както у Пламен Антов, този пронизващ тон на една много човешка екзистенциална самота. Този тон не заглъхва дори и в най-комично разказаните истории и по всичко личи, че идва от високо."
~ Юлиан Жилиев

"Това е книга за днешна България и на пръв поглед тя лесно би могла да се определи като реалистична. Реализмът й обаче е от по-особено естество. Още първият разказ въвежда читателя в една уж позната, но някак тайнствена и чужда картина на крайградско бунище, насред което, като символ на някогашни високи, а днес мъртви стремления на духа, стърчи кула с избити прозорчета. Пейзажът е откровено промишлен и същевременно самият подбор на детайлите го прави да изглежда загадъчен, недоизследван, сюрреалистичен. Сякаш светът се е превърнал в купчина отломъци и сред този постапокалиптичен декор неколцина души оцеляват около общия си огън, греят се с ракия, смеят се на юнашките си глупости, помагат си или се сбиват когато прекалено ясно стане дума за любов.

Тази странност, това обезпознаване на уж очевидното продължава из цялата книга. Действието се извършва на места, където човек попада по случайност и едва ли някога се връща отново.
~ Кристин Димитрова

"Наситени с действие, с диалог и речева характеристика, която издига и прави различими героите, разказите преливат един в друг. На места са със сходна елегична атмосфера, другаде са остри, брутални – и заради екстатичността на поведението, и заради сгъстеното психологическо време.

Разказите показват характерни страни на всекидневието по-скоро психологически, отколкото чрез изобразяване на бит, и заради това често са извън актуалната литературна конвенция."
~ Палми Ранчев

 

Пламен Антов е роден в Монтана през 1964 г. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Доц. дфн, Институт за литература - БАН. Пише поезия, белетристика, драматургия, есеистика, публицистика, литературна критика и теория. Автор на множество публикации в специализирания литературен и научен печат, както и на девет книги - поезия ("Разпадащото се момче", 1993; "Сантиментална география", 2000; "Америките ни", 2002; "Лисабон или Краят на поезията", 2007; "Тотемът на вълка. Неполитическото", 2013, и др.), разкази ("Бягството на заека", 1996), драматургия ("Смъртта на авторите, сиреч Записки по българските и прочия", 2004), литературна теория ("Яворов-Ботев: модернизъм и мит. Атавистичната памет на езика", 2009; "Поезията на 1990-те: Българско и постмодерно", 2010, "Българският постмодернизъм ХХI-XIX в. Към философията на българската литература", 2016). Негови стихотворения и литературоведски статии са публикувани в чужбина. Носител на национални награди за поезия и драматургия. Член на Сдружението на български писатели и Дружеството за изучаване на ХVІІІ век.

 

Автор:
Изд. Ерго
Публикация:
09.02.2020 г. 15:12
Етикети:
Пламен Антовразказипремиера на книгаИздателство "Ерго"
"Голямо червено слънце самотни електрически светлини"
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30878-premiera-na-golyamo-cherveno-slantse-samotni-elektricheski-svetlini-ot-plamen-antov