Награди

Група „Кикимора" спечели голямата награда в конкурса „Пролет" на Българското национално радио

За първи път голямата награда в конкурса „Пролет" дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от БНР

 

Група „Кикимора" спечели голямата награда в конкурса „Пролет" на Българското национално радио

Група „Кикимора" с песента „Сън" е големият победител в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет", определен от жури в състав:  Поли Генова, Дони, поетът Александър Петров, фронтменът на „БТР" - Атанас Пенев, Румен Бояджиев – син, музикантът и преподавател Мирослав Турийски, директорът на международния варненски фестивал „Откритие" - Доно Цветков.

Лично генералният директор на Българското национално радио Милен Митев връчи голямата награда – изящна статуетка с изцяло нова визия, дело на Елизар Милев - затворен ринг на слушалки с поставено между тях стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса.

„Финалът на конкурса „Пролет" е едно от най-важните събития в календара на БНР. Той обединява отговорността ни към половинвековната история на конкурса и към настоящето и бъдещето на българската музика. Тази вечер имахме 12 финалисти и всеки от тях е победител, а най-големият е публиката", каза Милен Митев.

За първи път голямата награда в конкурса „Пролет" дава възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от Българското национално радио.

Наградата на слушателите получи група „Rock Session" с песента „Есента". Отличието, което те получиха също само по себе си е произведение на изкуството – картината „Джаз" на Вили Николов, връчена им от програмния директор на медията Даниела Късовска. Наградата - участие на фестивала „Евросоник" в Грьонинген - Нидерландия отиде при Yavi. Грамотата и пластиката от ахат отидоха при Явор Велчев – Yavi, който ги получи от Албена Миланова - член на УС на БНР, а преди това дългогодишен директор на „Международна дейност" в радиото.

Като член на EBU /Европейския съюз за радио и телевизия/ БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал "Евросоник" в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.

За престижното отличие в радио конкурса "Пролет" се състезаваха общо 12 групи и изпълнители финалисти, сред които също Валди Тотев и Пешето, Пламен Бонев, Алек Кирев, Петя Буюклиева, Петко Славов, Адриана Бенова, Ема Краун и групите "Фанданго", и "Wet Pebbles". Всички те изпълниха своите песни на живо на артистичната церемония в София лайв клуб, чиито водещи бяха чаровната певица и телевизионна водеща Йоанна Драгнева и нейната половинка – също звезда от екрана Мирослав Димитров. Техен музикален партньор на рояла беше Ясен Велчев.

Събитието беше излъчено директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР. Гала церемонията по връчването на наградите от конкурса "Пролет" ще бъде показана на запис и от БНТ.

 

Автор:
Катя Василева
Публикация:
30.09.2022 г. 12:47
Етикети:
YaviнаградиБългарско национално радиоБНР
група „Rock Session"
конкурс „Пролет"
Група „Кикимора"
Посетено:
681
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35511-grupa-kikimora-specheli-golyamata-nagrada-v-konkursa-prolet-na-balgarskoto-natsionalno-radio