След-и

Премиера на документалния филм “Музика за природата” на младия режисьор Михаела Загорова

Филм за една по-чиста природа

 

Навръх Никулден в кино "Влайкова" се състоя премиерата на документалния филм “Музика за природата” на младия режисьор Михаела Загорова

Филмът ни потапя в историята на петима актьори-доброволци, които милеят за природата и искат да променят отношението на хората към нея чрез онова, което най-много обичат, а именно чрез изкуството. И така през лятото на 2022 запретват ръкави и се отправят към красивия Трънски край, където с помощта на неправителствената организация “Забелски глас” организират 6 екологични концерта под надслов “Музика за природата”.

През музиката, личните истории и спиращата дъха природа на Знеполе, Михаела успя да достигне до сърцата на зрителите. Не малко трънчани, които през зимните месеци бягат от суровия климат в столицата, присъстваха на събитието. Каква радост имаше по лицата им, когато разпознаваха съселяните си, пътуваха по познатите места и слушаха изпети спомените си! 

Концертите “Музика за природата” напълно се отказаха от електрическия ресурс и се насочиха към акустичен формат, който беше технически независим от електрическата мрежа. С избирането на локации близо до хората, в малките български села, екипът елиминира необходимостта от използването на транспортната инфраструктура за посещаването на концертите. С идеята да не нарушаваме флората и фауната, така както често се случва по време на различни музикални фестивали, концертите се проведоха във вече изградени пространства, които хората разпознават в своите родни села: "мегданът" - малкият селски площад, църквата, кръчмата, такива, каквито ги познаваме още от класическата българска литература. Дори плакатите, макар и малко на брой, бяха ръчно изработени от лъчезарната ПР-ка на проекта Маглена Гуркова. 

След прожекцията екипът на “Музика за природата” съобщи добрата новина, че филмът ще може да се гледа напълно безплатно в Международния онлайн телевизионен канал “Културни маршрути”. 

*
Проектът Музика за природата се финансира по програма Европейски корпус за солидарност, проект номер: 2021-2-BG01-ESC30-SOL-000038333 и с финансовата подкрепа на програма Едногодишен грант на Национален Фонд Култура. 

 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
07.12.2022 г. 13:29
Етикети:
премиераконцертимузикадокументално киноекология
Михаела Загорова
“Музика за природата”
Посетено:
570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/36023-premiera-na-dokumentalniya-film-muzika-za-prirodata-na-mladiya-rezhisyor-mihaela-zagorova