След-и

Между граматиката, информатиката и фантазията

„Различната българска литература“ с първа онлайн среща в УчИ-БАН

Между граматиката, информатиката и фантазията

 

На 13 май се състоя първата среща в онлайн платформата Zoom между участниците от всички двадесет и една Малки учебно-изследователски общности (МУИО) от цялата страна, които са в различни научни области. Срещата е част от програма „Образование с наука“ на МОН и УчИ-БАН.

Групата от ЕГ „Гео Милев“ – Добрич е от три ученички: Яна Костадинова (XI г), Адриана Иванова (XI г) и Мария Боева (X е), които започнаха своята изследователска работа в Творческа работилница: „Различната българска литература“, с фокус върху двама български автори - Петя Дубарова и Павел Вежинов. Момичетата пишат своите доклади за Национална ученическа конференция през есента под ръководството на Дияна Боева, преподавател по български език и литература.

Срещата бе открита от математика акад. Петър Кендеров – научен ръководител на УчИ-БАН, както и от координатора на проекта Елена Панчовска. Презентатор бе доц. Евгения Сендова, която от 1997 е преподавател в лятната международна школа за ученици с изявени способности в областта на математиката, информатиката и природните науки Research Science Institute (RSI), организирана съвместно от Център по усъвършенстване на образованието и Масачузетския технологически институт, САЩ. Доц. Сендова даде практически съвети как да се презентира научен проект пред жури от специалисти и неспециалисти, показвайки различни моменти, в които е била ментор. Също така тя прояви интерес и към темата на ученичките от Езикова: „Граматика на фантазията в творчеството на Петя Дубарова“, защото научните интереси на доц. Сендова са и в областта на компютърното моделиране на творческите процеси и интегрирането на информатиката в обучението по езици и изкуства.

Запитана кое ѝ е направило най-силно впечатление от повестта „Бариерата“, десетокласничката Мария, която пише за Павел Вежинов, отговори, че това е мечтата на Доротея за свобода, към която са се стремели винаги хората. Предстои срещата на Мария с ключовия български роман – „Нощем с белите коне“.

В края на срещата се оказа, че няма „скучни коридори“, че и днес „Граматика на фантазията“ от Джани Родари е нещо вдъхновяващо, а светът на математиката, за изненада на хуманитаристите, може да бъде интересен!

 

НАСТРОЕНИЕ

Петя Дубарова

Препъна се във облака небето
и падна като купола на храм.
Извика нещо с писък самолетен.
А после аз видях, сърдит и ням,

как нощен дъжд приведен подковава
на облака изрязания ръб.
И синя радост в мене разклонява
короната си, мощна като дъб,

защото като палава минута,
внезапно грабната от дълъг ден,
живея аз от никого нечута,
а цялото небе живее в мен.

 

Автор:
Дияна Боева
Публикация:
17.05.2021 г. 13:21
Посетено:
1308
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/32743-mezhdu-gramatikata-informatikata-i-fantaziyata