Сцена / екран / ефир

Радио Шумен – точно и навреме вече 50 години!

Радио Шумен ще отбележи своята 50-годишнина с медийна конференция и концерт

 

Радио Шумен – точно и навреме вече 50 години!

Радио Шумен ще отбележи своята 50-а годишнина с медийна конференция и концерт. На 1 февруари от 19.00 часа в Арена „Шумен" ще бъде юбилейният концерт, а на следващия ден регионалната медия и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски" организират научна конференция на тема „Регионалната журналистика, състояние, проблеми, възможности" с участието на изявени журналисти и преподаватели също от СУ „Свети Климент Охридски" и УНСС.

Радио Шумен е петата регионална радиостанция на БНР (днес общо девет), открита през 1973 година. Първоначално програмата е 80 минути дневно, а от 2009 г.  – 24-часова, като покрива областите Шумен, Разград, Търговище, Русе и Силистра, а сигналът на радиото стига до Велико Търново на запад, до Варна на изток и до Букурещ на север.

Радио Шумен е близо до своята аудитория и онлайн. Сайтът на медията е един от най-предпочитаните като източник на информация, а последователи на Фейсбук страницата на радиото наброяват 56 000.  Слоганът на радиото е „Точно и навреме" и заради точната си навременна работа, репортерите и музикалните редактори на Радио Шумен са отличени с наградите „Сирак Скитник", призове на Съюза на българските журналисти, на Медийния фестивал „Осмата муза", наградата MEDIAMIX.

От първо студио на Радио Шумен тръгва песента „Оттука започва България", в момента химн на Община Шумен. В трето студио на Радио Шумен е записан химнът на Община Търговище. Повече от 10 години Радио Шумен беше дом за иконите от разрушената църква в село Марково. Те са реставрирани от сдружение „Българска икона" и през 2012 година предадени на Шуменската епархия.

 

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
30.01.2023 г. 14:09
Етикети:
концертРадио ШуменБългарско национално радиоБНР
„Точно и навреме"
медийна конференция
50-годишнина
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/36275-radio-shumen-tochno-i-navreme-veche-50-godini