Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма „Прокълнатият“

1 март 2021 г., 18.00 ч., Полски институт в София

Прожекция на филма „Прокълнатият“

 

◊ ПОКАНА

Прожекция на филма „Прокълнатият“

Реж. Конрад Ленцки, 2017, 107’, с български и английски субтитри

Кога: 01 март 2021 г., понеделник, 18.00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен – ограничен брой места, с предварителна регистрация на sofia@instytutpolski.org или на фейсбук страницата на института

Организатори: Полски институт в София и Посолство на Република Полша в България

 

Действието на филма се развива в Полша, в периода 1945-1948 г. и разказва за войниците от въоръжената съпротива, които воюват срещу народната власт за това каква да бъде Полша след войната. Тези хора, въпреки голямото превъзходство на апарата на министерството на вътрешните работи, подкрепян от руското НКВД, до края воюват за своето дело. Повечето загиват, но споменът за тях по време на ПНР е съзнателно преиначен. До ден днешен тяхната съдба не оставя никого равнодушен, а някои среди ги смятат за бандити.

Историята на главния герой е написана по мотиви от съдбата на последния от „прокълнатите войници“ Юзеф Франчак, пс. Лалек.

Заповядайте!

 

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 30%, настаняване на зрителите през една седалка, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
23.02.2021 г. 14:06
Етикети:
кинопрожекция на филмПолски институт в София
Конрад Ленцки
„Прокълнатият“
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32364-prozhektsiya-na-filma-prokalnatiyat