Сцена / екран / ефир

Онлайн премиера на "Малдорор"

Спектакъл по „Песните на Малдорор" от Лотреамон, с участието на Леонид Йовчев

Онлайн премиера на "Малдорор"

 

◊ ПОКАНА

На 4 юни от 20:30 ч. ще се състои онлайн премиерата на спектакъла "Малдорор" (по Лотреамон, режисьор: Ани Васева, с участието на Леонид Йовчев):
https://fanstream.bg/vd/maldoror

След огромния успех на премиерата на спектакъла през 2015 г., който се игра в продължение на няколко години на сцената на Френски институт в България, "Малдорор" се завръща в онлайн формат. От 4 юни нататък зрителите ще могат да гледат спектакъла чрез уеб-страницата на Fanstream.

 

"Малдорор"

По „Песните на Малдорор" от Лотреамон, в превод на Стефан Гечев

Сценична версия на текста и режисура: Ани Васева
Теория: Боян Манчев
Графичен дизайн: Георги Шаров
Фотография: Боряна Пандова

С участието на Леонид Йовчев

Спектакъл на "Метеор", осъществен с любезното съдействие на Френски институт в България.

„Малдорор" е спектакъл по култовата творба на Лотреамон „Песните на Малдорор" (1869). Роденият в Уругвай френски поет Изидор Дюкас, известен с псевдонима си граф дьо Лотреамон, умира в Париж през 1870 г. на двадесет и четири годишна възраст при неясни обстоятелства. „Песните на Малдорор" е спряна от печат малко преди това поради „скандалния" си характер. Сюрреалистите „откриват" произведението почти век по-късно и оттогава датира легендарният му статус.

„Малдорор" е спектакъл, съсредоточен на първо място върху текста, в който задълбочената работа с движението и вокалната партитура въплъщава тревожните фантазии на Лотреамон. Литературата е трансформирана в театър не като сценична адаптация, интензивността на текста не е укротена и опростена, а напротив – мобилизирана е чрез физически техники и работа с образа. Поетически театър отвъд машинарията на конфликта, катастрофата и катарзиса. Кошмарният свят на Малдорор като преобърнат свят на насладата. Чудовищата са осъществени желания.

„Експресивен като звучене, радикален и агресивен, моноспектакълът „Малдорор" предизвиква не само любопитство, но и възхищение към актьорската свръхспособност за интерпретация."
-
Елена Ангелова, въпреки.com

„... нелека задача се пада на Леонид Йовчев и режисьорката Ани Васева. Тук единствено богатият опит, природният талант и усърдната работа са фактор и позволяват да се обходи причудливия свят на автора..."
-
Стоян Габровски, lovetheater.bg 

„Изключителен моноспектакъл на Леонид Йовчев между халюцинация и реалност."
-
Патриция Николова, Sofia Live

 

 

Автор:
"Метеор"
Публикация:
04.06.2020 г. 13:52
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31282-onlayn-premiera-na-maldoror