Сцена / екран / ефир

"Търновската царица" за първи път на театрална сцена

Премиера на 16 декември 2019 г. от 19:30 ч. в Нов театър - НДК

"Търновската царица" за първи път на театрална сцена

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Търновската царица" за първи път на театрална сцена

Премиера на 16 декември 2019 г. от 19:30 ч. в Нов театър - НДК

Непреходната повест на Емилиян Станев "Търновската царица" оживява за първи път на театрална сцена, драматизирана от верния на българските класици режисьор Бойко Илиев.

 "Търновската царица"
по Емилиян Станев

Драматизация – Бойко Илиев

Участват:
Елена Петрова, Веселин Плачков, Даниел Найденов, Таня Карбова, Мариела Топалова, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева, Николай Сяров и Веселин Борисов.

Продукция ДТ “Антон Страшимиров” – гр. Разград


"Един млад и елегантен мъж се връща от чужбина в родния си град. „За тоя чорбаджийски син, отписан от паметта на търновци, се мълвеше, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо“.

Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, да не кажа, че дарбата му е пророческа. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново ни поднася болезнено актуален проблем – „чужденецът“ в собствената му страна. „Отъркал се в лустрото“ на Запада, героят на Емилиян Станев трудно понася „ориенталската леност и мърлявост“. С това като че ли оправдава своята себичност и надменност. „Цивилизована“ Франция му е създала определени навици в любовта, които той не иска да наруши. Бавно, но сигурно превръща жената, която го обича и е готова да му бъде прислужница в дома, помощница в работата, любовница в кревата, майка на неговите деца – в проститутка, служителка в публичния дом „Двата гълъба“. Сякаш за да се защити от нейната безрезервна любов, той се заиграва с богаташката щерка и негова пациентка. Така се сблъскват два морала, два свята. Сблъскват се представите за любов в цивилизования свят и простата народна етика, говореща с езика на природата. Природата, която е над всички нас."

Бойко Илиев, режисьор на спектакъла


______________________

Билети: на касата на Билетен център НДК:
от понеделник до петък: 09:00-20:30; събота и неделя:10:00-20:00
тел. 02/ 916 63 00 и 02/ 916 64 00

Каса на Нов Театър - НДК
работно време в дните на представления: 17:00-19.30
и онлайн: https://tickets.ndk.bg

Автор:
Нов театър - НДК
Публикация:
13.12.2019 г. 16:11
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30659-tarnovskata-tsaritsa-za-parvi-pat-na-teatralna-stsena