Конкурсни резултати

Откри се 25-ото издание на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

Ето кои са големите победители

Откри се 25-ото издание на Биеналето на хумора и сатирата в Габрово

 

На 20 май 2022 г. се откри 25. Габровско биенале на хумора и сатирата. Обявени бяха наградените художници и произведения. Сред официалните лица на церемонията бяха Таня Христова, кмет на Община Габрово, Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен - Посланик на Кралство Дания  в Република България,  Министърът на културата Атанас Атанасов, г-жа Ивона Якушко-Дудка - съветник в Посолството на Република Полша и директор на Полския институт, Аурелиа Домницеану - министър съветник в Посолството на Република Румъния.

В раздел „Съвременно изкуство“ журито в състав Даяна Кембъл Бетанкур, Лука Ло Пинто и Юнг Ма, отличи с Голямата награда Златен Езоп в раздел Съвременно изкуство Даша + Жанар (Дария Пугачова и Жанар Берекетова) от Украйна и Русия за видео пърформанса Камъни

Даша и Жанар взимат камъни от едната страна на релсите, разменят си ги и преминават от другата страна. С това безкрайно действие без начало и край, камъните всеки път потеглят за някъде и се връщат на мястото, откъдето са взети.
изображение

ДАША + ЖАНАР (ДАРИЯ ПУГАЧОВА И ЖАНАР БЕРЕКЕТОВА), родени през 1990 г. в Украйна и Русия, живеят в Украйна и Русия

Камъни, 2021, видео пърформанс, 12 мин.

 

Наградата на град Габрово за обещаващ млад автор отиде при Денис Шантар от Украйна за инсталацията Пишман славянин

Работата е част е от поредицата “Знамена и други разкази”. Израснал като украински емигрант в Швейцария, авторът се гордее със славянския си произход. Разочарован от ограничените познания на Запада за Източна Европа, той се заема да го образова – в лицето на приятели, учители и случайни хора, които среща на партита, като разказва за духа на Източна Европа и обвинява Запада за всичките ѝ нещастия. Въпреки че прекарва по-голямата част от детството си в Швейцария, Денис отказва да се нарича швейцарец. Той иска да е славянин, да пие водка и да обсъжда комунизма.
изображение

ДЕНИС ШАНТАР, роден през 1997 г. в Украйна, живее в Белгия

Пишман славянин, 2021, инсталация с флагове, 86 x 84 см

  

С почетно споменаване беше отличена Елинор Аурора Осгор от Норвегия за анимационния филм Пропуснати връзки

Осгор предава некомфортни реалности чрез опростения дигитален език на анимационния филм. Примамва зрителя в един абсурден свят, който се занимава с нови форми на детството и младостта и пита какво означава да израснеш в наши дни. Чрез присвояване на естетиката на “ниската” култура, “Пропуснати връзки” ни води из една кафкианска, игрова вселена, мотивирана от детския инстинкт за бягство. изображение

ЕЛИНОР АУРОРА ОСГОР, родена през 1988 г. в Норвегия, живее в Германия

Пропуснати връзки, 2020, анимационен филм, 9 мин. 40 сек.

 

Журито за карикатура в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани присъди Голямата награда Златен Езоп на Ивайло Цветков от България; изображение

А Наградата за карикатура беше присъдена на Олекси Кустовски от Украйна за карикатурата Сеяч; изображение

 

Заедно с изложбите, в периода 20 май – 30 септември Биеналето ще представи богата паралелната програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, пърформанси, екологични игри, уъркшопи и детски ателиета. Освен в Габрово и в София, биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център Пода,  Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк Централен Балкан.

Партньори на програмата са водещи еко организации в страната: Грийнпийс България, Зелени Балкани, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Природонаучен музей - София, ПП Българка, НП Централен Балкан, Дирекция "Инфраструктура и екология" при Община Габрово.

С настоящото издание на Биеналето Музеят на хумора цели да ангажира различни общности и да достигне до възможно най-широка публика. Едновременно с това екипът работи върху “зелена” трансформация на Музея и неговите дейности, изготвяйки стратегия и план за устойчиво управление, които ще бъдат публикувани и представени пред други музеи и културни организации, които биха искали да заимстват изработените решения (енергийна ефективност, управление на отпадъка, работа с устойчиви материали, транспорт на произведения и други).

По традиция Биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Музея, специална биенална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство, както и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

В седмицата след откриването на Биеналето Музеят ще предложи и специална биенална nft колекция съвместно с дизайнера Кристофър Чолак.

Биеналето се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Габрово. Финансов принос към реализацията му имат също така Гьоте Институт България, Полски институт, Frame Contemporary Art Finland, Федералното министерство на Република Австрия, Норвежкият офис за съвременно изкуство, Датско посолство, Комитета за подкрепа на изкуствата в Швеция, HFK Bremen, Търтей Консулт, Си Вендинг Спот.

biennial.humorhouse.bg/bg

facebook.com/GabrovoBiennial/

facebook.com/humorhouse.bg/

*Фотограф на снимките от откриването: Росина Пенчева; фотографиите на произведенията - личен архив на авторите

 

Автор:
Светлана Михайлова
Публикация:
25.05.2022 г. 14:21
Етикети:
анимационен филминсталациякарикатуражури
видео пърформанс
Голяма награда "Златен Езоп"
Биенале на хумора и сатирата в Габрово
Посетено:
813
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/34771-otkri-se-25-oto-izdanie-na-bienaleto-na-humora-i-satirata-v-gabrovo