Конкурсни резултати

"Монетата" на Боян Крачолов е големият победител в Конкурс за нова пиеса '2020 на НБУ

„Монетата“ беше избрана сред 32 драматургични текста, които участваха в четвъртото издание на Конкурс за нова пиеса

"Монетата" на Боян Крачолов е големият победител в Конкурс за нова пиеса '2020 на НБУ

Зам.– ректорът на НБУ проф. Георги Арнаудов връчва наградата на Боян Крачолов

 

◊ КОНКУРС ЗА НОВА ПИЕСА НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Ези или тура? Истината е една! Пиесата „Монетата“ е победителят в четвъртото издание на Конкурс за нова пиеса на тема „Парите“ на Нов български университет. Името на автора й Боян Крачолов беше обявено на официална церемония в галерия УниАрт на НБУ.

„Има много голяма нужда да се говори за това как да се пише за театър, да се предават знания, да се свързват помежду си хората, които го правят.“

С тези думи младият режисьор и драматург Боян Крачолов благодари за признанието и шанса да участва в Лабораторията за писане на пиеси под менторството на писателката Теодора Димова. Победата в Конкурса му осигурява и възможността пиесата да бъде поставена на театрална сцена още през тази година.

„Монетата“ на Боян Крачолов беше избрана сред 32 драматургични текста, които участваха в Конкурс за нова пиеса. Пет от тях преминаха през Лабораторията за писане на пиеси. След дълги часове на редакция и дискусии между младите автори и Теодора Димова, „Монетата“ се превърна във фаворита на журито. Така, авторът й Боян Крачолов, който е и режисьор, може да изпадне в ситуацията сам да режисира собствената си пиеса. Ще се случи ли това, предстои да разберем.

На церемонията в НБУ младият драматург получи диплома от зам.– ректора на НБУ проф. Георги Арнаудов и парична награда.

Боян Крачолов (1992 г.) завършва режисура за драматичен театър в класа на проф. Иван Добчев (НАТФИЗ), както и магистратура по философия в Софийския университет. Сред режисьорските му работи са „ММЕ или кой пръв почна”, „Това НЕ Е Хамлет”, „Палата №6”, „Срещу течението на Хъдсън”, откъс от романа „Възвишение” и др. Като актьор е участвал в спектакъла „Продадено” (по „Вишнева градина”) с режисьор Маргарита Младенова. За представлението си „Това НЕ Е Хамлет” Боян и другите двама актьори от спектакъла – Димитър Крумов и Иван Николов - получават „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“. „Църква от сънища“ е първата му книга.

* * *

Конкурс за нова пиеса се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Стратегически партньори на НБУ при реализацията на пиесата са БНР и МГТ “Зад канала”.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
18.02.2020 г. 15:38
Посетено:
2054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/21/news/30933-monetata-na-boyan-kracholov-e-golemiyat-pobeditel-v-konkurs-za-nova-piesa-2020-na-nbu