Изложби

"Кой е Сава Попов? Отключването на един архив" - изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Проектът реконструира живота и биографията на писателя Сава Попов през събираните, подрежданите и описваните от него книги и документи

"Кой е Сава Попов? Отключването на един архив" - изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово

 

На 8 декември, четвъртък, от 18:00 часа в зала 8 на Музея на хумора и сатирата в Габрово предстои откриването на изложбата „Кой е Сава Попов? Отключването на един архив“, курирана от Антон Стайков и Свобода Цекова. Тя се съпровожда от едноименна книга-каталог.

Проектът реконструира живота и биографията на писателя Сава Попов през събираните, подрежданите и описваните от него книги и документи. Той е опит за отключване на архива му по прозрачен начин, като направи зрителите свидетели на този процес. Сава Попов (1914–1981) е писател, журналист, създател и главен редактор на вестник „Стършел“ в периода 1940–1941. Автор е на „Дяволите в зимника“, „Дядо Господ по земята“, „Прости приказки“, но най-известното му произведение е „Хитър Петър“. Среща се с едни от важните фигури на неговото време в областта на литературата и изкуството – писатели, художници, издатели. Животът му преминава през катаклизми – световна война, тотална смяна на обществения строй в България, лични загуби и неосъществени мечти. В изложбата и в каталога-книга са обособени модули от 27 стъпки: с негови книги, писма, лични документи, и т.н., с броеве на вестник „Стършел“, с оригинални илюстрации и карикатури за вестник „Литературен фронт“ и т.н. Изложбата и каталогът ще са придружени от дигитален архив, който ще бъде разширяван и обогатяван.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

За кураторите:

Антон Стайков (1962) е художник и изследовател на българското визуално наследство. Куратор на национални и международни изложби. Участва в създаването на документални филми, води рубрика „Книгата като изкуство“ в БНТ. Автор на книгата „Добре че умря Джузепе“. Сред по-важните му изследвания са „Кратка история на българския комикс“ (Награда „Христо Г. Данов“, 2013); „Българският буквар. 200 години в първи клас“ (заедно със Свобода Цекова, „Златен лъв“, 2015); „Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ (съвместно със Свобода Цекова), Награда на София за ярки постижения в областта на културата, 2021. От 2020 е ръководител на проекта sbh.bg, който печели първо място в конкурса „Сайт на годината / 2022“ в категория „Институционален сайт“.

Свобода Цекова е родена през 1974 в София. Завършва в Lucerne University of Art and Design, Швейцария. Работи със студио format.bg в сферата на графичния дизайн, илюстрацията и фотографията. Направила е няколко илюстровани детски книжки, множество кампании и печатни издания. Участва в проекти, свързани с изследването и популяризирането на визуалното наследство у нас, като „Кратка история на българския комикс“, автор Антон Стайков (Награда „Христо Г. Данов“, 2013). Съавтор и дизайнер на книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас“ („Златен лъв“, 2015), Награда A' Design Award. Съвместно с Антон Стайков е куратор и дизайнер на изложбата „Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ в СБХ (Награда на София за ярки постижения в областта на културата, 2021). От 2020 е част от основния екип на СБХ по проекта sbh.bg в създаването на структурата и поддържане на визуалното съдържание. Платформата sbh.bg печели първо място в конкурса „Сайт на годината / 2022“ в категория „Институционален сайт“. 

 

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
07.12.2022 г. 16:41
Етикети:
Антон СтайковизложбаГабровоМузей на хумора и сатирата
Свобода Цекова
„Кой е Сава Попов? Отключването на един архив“
книга-каталог
Посетено:
800
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36019-koy-e-sava-popov-otklyuchvaneto-na-edin-arhiv-izlozhba-v-muzeya-na-humora-i-satirata-v-gabrovo