Изложби

Travel Light - изложба на Марта Джурина в галерия "Структура" Project Room, част от кураторска серия "Анатомия на процеса"

Откриване на 9 декември, 18:00 - 20:00 часа

Travel Light - изложба на Марта Джурина в галерия "Структура" Project Room, част от кураторска серия "Анатомия на процеса"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Структура Project Room
Анатомия на процеса

Марта Джурина. Travel Light

Куратор: Васил Владимиров

9 декември - 31 декември 2022
Откриване: 9 декември, 18:00 - 20:00

Последната изложба от кураторската серия „Анатомия на процеса“ представя Travel Light на Марта Джурина. Проектът е продължение на по-ранната ѝ работа „От мен / За мен“, 2012-2016, в която художничката изпраща пинхол камери от себе си до себе си, документирайки пътуването им, което продължава няколко дни.

На 8 декември, ден преди откриването на изложбата, Марта ще пътува от Берлин до София – пътуване, присъщо и важно за нейната лична и професионална история. Тя ще остави вещите си и ще превърне двата куфара в огромни пинхол камери, които не само ще я придружават по време на пътуването, но и ще го заснемат. Размерът на всеки от получените уникални екземпляри се определя от правилата, които авиокомпанията е определила по отношение на ограниченията за ръчен и чекиран багаж.

Пространството ще бъде допълнено от различни пробни ленти от текущата й серия фотографии без фотоапарат, представляващи пътуване на светлината, която се превръща в образ, изобразяващ загадъчни, но ярки абстрактни пейзажи. На обратната страна са изобразени добре познати ни символи – букви и цифри, но те са криптирани. Това е код, технически език, който все още е неразбираем за нас, действащ като защитен слой към съкровения свят на художничката.

Марта Джурина се впуска в това пътешествие, което е не само метафора
на художествения процес, но и е самият метод, по който се създава творбата. Пътуването и неговата продължителност се превръщат в рамка, в която неочакваното играе ключова роля. Художничката документира движението си между две места, два момента и два дома, като изгражда истории за принадлежност и представи за носталгия. Включен е и процесът на запечатване на „хореографията“ на летището – не място, симбиотична система от работници, бюрокрация и машини, безразлични към личните истории на миграция и чувствата на любов и страдание.

Работата поставя под въпрос и рамката, в която се създава изкуството – често пъти несигурните условия, в които художниците трябва да работят и творят. Пътуването с цел проучване или участие в изложба често не се отчита, така че какъв по-добър начин за създаване на работа буквално по пътя към изложбата. Тази изложба е подобаващ завършек на кураторска програма „Анатомия на процеса“. Това, което се опитахме да направим, е да прегледаме пътя на създаване на работи при художници с иновативни практики, отговарящи на сложността на съвременния свят. В изложбата на Марта Джурина процесът вече не е скрит, чакащ да бъде показан или анализиран. Процесът е самата работа, а именно крайният резултат е този, който предстои да бъде разкрит.

Марта Джурина (родена в София) завършва в UDK (Берлинския университет по изкуствата) и в Glasgow School of Art. Нейни творби са показвани в множество изложби, като например в музея Berlinische Galerie - Museum of Moder Art, Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство, Feldbusch Wiesner Rudolph (Берлин), 3:e Väningen (Гьотеборг), Mark Müller (Цюрих), CAN (Ньошател). Тя е носител на наградата БАЗА за съвременно изкуство (2021), стипендията Eberhard Roters (от фондация Preussische Seehandlung, свързана с изложба в музея Berlinische Galerie, 2020), резиденция и стипендия AArtist in residence във Федералното министерство на външните работи Германия (2022) и Goldrausch Künstlerinneprojekt ( 2022)._

Графичен дизайн: Яна Абрашева

Контакт:

Марина Славова
mslavova@structura.gallery

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
07.12.2022 г. 11:20
Етикети:
Посетено:
512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36004-travel-light-izlozhba-na-marta-dzhurina-v-galeriya-struktura-project-room-chast-ot-kuratorska-seriya-anatomiya-na-protsesa