Изложби

"(Пан)Оптика на мисълта" - изложба Йона Пеловска / Да Зайн във Варна

30 септември - 14 октомври 2022, Културен център ReBonkers

 

◊ ПОКАНА

Културен център ReBonkers - Варна
представя

от 30 септември до 14 октомври 2022

"(Пан)Оптика на мисълта"

Изложба на Йона Пеловска / Да Зайн

Откриване в петък, 30 септември 2022, от 19 часа
Културен център ReBonkers, ул. "Барутен погреб" 4 - Варна

 

"(Пан)Оптика на любовта" е техно-шаманско изследване на виждането като любов. От технологията до митологията на визията, този проект събира значения, за да преосмисли как зрението сглобява визуалната реалност. Изхождайки от древни прозрения и практики на сънуване, той мобилизира електрическата сила на новите технологии, за да възкреси произведението на изкуството като чудодеен жест, който отваря поглед към неизвестното.

"(Пан)Оптика на любовта" е поема за визията като прозорец към невидимото. Интерполирайки традиционни представи за всевиждащ Бог с шпиониращия потенциал на съвременните цифрови технологии, работата изследва въпроси на неприкосновеността на личния живот, тайната, знанието и откровението, проследявайки как страховитото възприемане на технологията като паноптичен наблюдател може да се трансформира в любящо общение с технологично невъзможното.

"(Пан)Оптика на любовта" е разширена кино поредица - нелинейни аудио-визуално-текстови физически и цифрови сегменти (хипер)свързани помежду си съставляват това, което наричам кинематографична книга. Проектът увеличава максимално потенциала на дигиталните платформи за нелинеен интерактивен монтаж. Избрани визуални компоненти са разработени като лентикулярни отпечатъци – аналогов печат, който прави възможен анимационен ефект, активиран от позицията на зрителя.

Дигиталното произведение (текст и видео) тече в диалог с лентикулярните отпечатъци, активирайки друга гама от сетивни преживявания, които създават алтернативни значения. Аудио-визуалното съдържание на проекта е пренаредено на блокчейн (NFT) по начини, които позволяват на онлайн и физически зрители да генерират нови значения и стойности.

Физическият компонент на проекта се състои от три лещовидни печатни панела с размери 110 x 60 cm, три нелинейни видео циклични последователности, едноканален късометражен филм и девет специални NFT алуминиеви разпечатки (размерите саспецифични за сайта, т.е. генерирани според конкретното галерийно пространство). Видео циклите се прожектират директно върху стенни повърхности, „огледални“ на отпечатъците (също специфични за обекта по отношение на размер и позиция).

 

Йона Пеловска/ Да Зайн е художник/режисьор и доктор по философия, заинтригувана от човешката способност да генерира реалности. Тя фокусира на изкуството като посредник между възприятието и сънуването, изследвайки границите на художествения език чрез отворен транс-медиумен подход. Образованието ѝ в кинорежисура е продължение на ранното ѝ обучение по визуални изкуства, което маркира кинематографичните технологии, медиите на светлината и времето, като неин предпочитан художествен инструмент.

Йона Пеловска е носител на редица стипендии и отличия, и е представяла работата си на фестивали, в академични институции и галерии в Европа и Северна Америка. Това е втората ѝ изложба в България.

www.dazain.net

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.09.2022 г. 14:09
Посетено:
690
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/35462-pan-optika-na-misalta-izlozhba-yona-pelovska-da-zayn-vav-varna