Изложби

"Магията Цианотипия" – групова изложба на деца бежанци и мигранти, резултат от работата им с популярни български фотографи

27 юни – 07 юли 2022 г., Гьоте-Институт България

 

◊ ПОКАНА

 Sito Studio в партньорство с Фондация Рийчаут представят

„Магията Цианотипия“ – групова изложба на деца бежанци и мигранти, резултат от работата им с популярни български фотографи

27.06 – 07.07.2022 г.
Гьоте-Институт България

Откриване: 27.06.2022 г. (понеделник), 18:30 ч.

На 27 юни 2022 г. в Гьоте-Институт България ще бъде открита груповата изложба “Магията Цианотипия”. Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio и Фондация Рийчаут осъществиха серия от творчески работилници с техниката цианотипия. Резултатът от тази интересна колаборация е изложба от фотографии, фотографски зинове и портрети на група деца бежанци и мигранти от Иран, Ирак, Мароко, Сирия, Русия, Украйна.

Работилниците се състояха в периода ноември 2021 – юни 2022 г. и запознаха младите творци с фотографията като изкуство, потопиха ги в тази визуална магия и очарованието на експеримента. Като продължение на фотографските работилници, децата получиха черно-бели фотоапарати за еднократна употреба, с които да заснемат своето ежедневие, тук и сега. Тяхната история ще бъде разказана в колекция от мини-книжки, фотографии и портрети, изработени като тонирани цианотипии.

“Повечето бежанци и мигранти изпитват затруднения с интегрирането си в обществото. Почти никой не мисли за тях, тъй като идват от непознати за нас земи. Последните месеци наблюдаваме още по-силно разделение на обществото – от една страна, виждаме широка гражданска подкрепа към новодошлите бежанци, а от друга страна, предразсъдъците, че те вземат работата на местните, както и че искат само да получават помощи, са част от ежедневието ни.

Истината е, че освен украински бежанци, в страната ни има много такива от по-далечни страни, които остават невидими, а имат същите нужди, заслужават същата подкрепа, образование и прием в обществото. Благодарение на фотоапаратите, с които децата снимаха, ние можем да се докоснем до техния живот, да видим ежедневието им и света през техните очи. Снимките и портретите на децата са представени чрез зин-книжка и  тонирани цианотипии.“ – споделя мениджърът и на проекта, и основател на Сито Студио, Надежда Георгиева

“Бежанците и мигрантите, особено децата, са един недокоснат и неизползван океан от човешки талант и потенциал. Чрез повишаване достъпа до гъвкави и приобщаващи възможности за учене, ние използваме този потенциал и трансформираме общността.” – казва Кристина Гологоганова, изпълнителен директор на Фондация Рийчаут.

“За големи и малки, намиращи се в изолация, личната фотография играе утвърждаваща роля. Означава те, виждаш се хубав, че те има.“ – споделя Боряна Пандова, един от фотографите в проекта.

 

Малко предистория за децата

Организаторите работят с 15 деца бежанци и мигранти в училищна възраст, които все още слабо владеят български език. Това затруднява общуването им и не им позволява да пълноценно да се свързват с другите. В проекта те включват осем момчета и седем момичета, които  са записани за първа или втора година в българско училище. Те са силно мотивирани да продължат да развиват езиковите си компетентности, както и да продължат образованието си.

Майчиният език на децата е арабски или фарси, като някои от тях ползват и английски. Всички са от семейства, които са решили трайно да се устроят да живеят в България. Нивото на владеене на български език на родителите е по-слабо от това на децата, поради което те изпитват сериозни затруднения да им помагат директно. В страните си по произход някои от тях са завършили висше образование, други средно, но има и такива, които поради традициите и ситуацията в съответната държава са посещавали училище само няколко години или изобщо не са. Това съответно улеснява или затруднява ученето на нов език. Тези от тях, които познават образователния процес и са участвали в него, се ориентират по-бързо в живота в българското училище.

Също така децата бежанци имат сериозни затруднения да посещават извънкласни занимания или да се включват в различни културно-образователни дейности както поради материалните затруднения, които изпитват семействата им, така и поради слабото владеене на български език от родителите им – това им пречи да търсят възможности и достъп за децата си. От друга страна, много рядко се предлагат културно-образователни и креативни дейности за тази група деца.

По време на работата по проекта и предвид актуалните събития, в работилниците се включват още три деца (от Украйна и Русия).

* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

Присъединете се към официалното събитие и следете всички подробности: www.facebook.com/events

 

За студиото

Споделено студио, посветено на обучение, популяризиране и вдъхновяване на любители и артисти в различни артистични печатни технологии като ситопечат, цианотипия, линогравюра. Неговата мисия е да запознаем артистите и публиката с различните техники, да им помогнем да навлязат в тях и да ги подкрепим в творческите им амбиции.

 

За Фондация "Рийчаут" 

Организацията е създадена, за да подкрепя деца в риск с оглед подсигуряване на тяхното благополучие, пълноценна интеграция в обществото и развитие на индивидуалните им способности. Фондация Рийчаут развива и осъществява програма за извънучилищна образователна подкрепа на деца бежанци и мигранти.

 

За водещите на работилниците

Иван Дончев, водещ работилници и портрети

Иван Дончев е фотограф на свободна практика с интерес към театралната и сценична фотография. Изучавал фотография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в периода 2003–2007 г. През последните 15 години е заснел и документирал над 200 театрални постановки. Участва в редица социално ангажирани проекти на Театър „Цвете“, сдружение „Биведа“, фондация „Ден Гри“. Партнира на екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“ България, като документира техните дейности и акции по опазване на околната среда.

 

Боряна Пандова, водещ работилници и портрети

Визуален артист, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната категорична любов към фотографията и видеото. Във визуалния почерк на творбите си запазва усещането за игра и преживяване на живо, характерни за сценичните изкуства. В последните години фокус на визуалните ѝ изследванията стават „Обектите на невниманието“.

 

Михаил Новаков, водещ работилници и селектор на снимки за зинове

Фотографиите на Михаил Новаков се базират върху една богато развита традиция на цветното, почти кичово документално наблюдение на ежедневния битов нонсенс, започната от Мартин Пар още през 1980-те. Това, което отличава изображенията, е искреното любопитство към света наоколо, леката ирония към средата и към самия себе си и усетът за красотата на абсурда.

 

Надежда Георгиева

Aктивен ситопечатар и водещ на работилници, обучил над 300 участници в Sito Studio досега и провел редица демонстрации по ситопечат пред аудитория от всички възрасти. Притежава богат опит в организиране на събития и водене на групи от хора. Илюстратор и графичен дизайнер на свободна практика.

 

Яни Розалинов

Водещ на работилници по цианотипия в Сито Студио и редица други арт пространства, любител фотограф и вещ изследовател на алтернативни фотографски процеси.

 

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
25.06.2022 г. 12:03
Етикети:
Михаил НоваковБоряна ПандоваИван ДончевГьоте-Институт България
групова изложба на деца бежанци и мигранти
„Магията Цианотипия“
Фондация Рийчаут
Sito Studio
Посетено:
978
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/34904-magiyata-tsianotipiya-grupova-izlozhba-na-detsa-bezhantsi-i-migranti-rezultat-ot-rabotata-im-s-populyarni-balgarski-fotografi