Изложби

"Златна есен" - изложба на Владимир Шунев

18 октомври – 2 ноември 2021, галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Париж"
представя

Владимир Шунев

„Златна есен“

изложба – живопис

18.10. – 02.11.202

На 18 октомври в „Деня на художника“ и св. Апостол Лука – техният покровител, галерия „Париж“ ще открие самостоятелната изложба на вече добре познатия на българската публика автор - Владимир Шунев. Нейното заглавие „Златна есен“ прекрасно обобщава темата и подсказва, че зрителите ще могат да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки есенни природни картини.

Основен мотив в настоящата експозиция е пътят. Той прорязва почти всички пейзажи и води въображението някъде навътре в далечината и сякаш отвъд картината. Няколко от произведенията се казват „Ел Камино“, което навежда към философската интерпретация на образа на пътя, който е не само част от пейзажа, но е и символ на пътуването към себе си. По пътя често се върви мълчаливо и самовглъбено, а човекът е потънал в спомени и равносметки. Понякога пътят е само един мост, една връзка между бреговете, друг път се вижда как свързва различните къщи и те сякаш общуват помежду си. А понякога просто потъва в хоризонта или отвежда към планините.

Пейзажите на Шунев са стилизирани, изпълнени в стила на наивизма, с чудесно живописно чувство и оригинална техника, която е вече неизменна част от стила и почерка на автора. Неговите картини са ясно разпознаваеми, извоювали във времето своето собствено лице. Публиката обича уюта в творбите на Владимир Шунев, който се усеща както в есенните, така и в зимните пейзажи, обича ярките виолетови лавандулови полета или ширналите се златни нивя, малките хълмчета и синьо – лилавите планини, обича ведрината на деня и красотата на нощта. Всичко това ще е събрано в изложбата „Златна есен“ и зрителите с радост ще могат да му се насладят.

Владимир Шунев е инженер по професия, но след 1990 година се отдава изцяло и единствено на изкуството. Има множество самостоятелни изложби зад гърба си както и различни награди за живопис. Дълго време посвещава на изследване на скалните рисунки и българските черги и шевици, каквато е и предишната му изложба в галерия „Париж“, но от няколко години интензивно разработва пейзажите и пасторалните композиции.

Изложбата може да бъде разгледана на живо, както и онлайн в сайта на галерията.

www.gallery-paris.com

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
15.10.2021 г. 12:43
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33523-zlatna-esen-izlozhba-na-vladimir-shunev