Изложби

"Пейзажи и натюрморти" - изложба живопис на Руслан Котев

13–29 септември 2021 г., Галерия "Париж"

"Пейзажи и натюрморти" - изложба живопис на Руслан Котев

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"
представя

Руслан Котев

„Пейзажи и натюрморти“

изложба – живопис

13.09. – 29.09.2021

 

На 13 септември 2021 г. галерия „Париж“ ще открие своя нов сезон със самостоятелната изложба на Руслан Котев - „Пейзажи и натюрморти“. В нея особен интерес представляват произведенията от цикъла „Lockdown Flowers”, които авторът създава през последните пет месеца в Лондон и Брюксел. Независимо че художникът вече 30 години живее във Великобритания, това е третата му поредна изложба в галерия „Париж“.

Ето какво казва Руслан Котев за процесите, през които минава, докато създава своите творби:

Цикълът картини обединени под заглавието „Lockdown Flowers” са създадени между Коледа 2020 и април 2021година. И между Лондон и Брюксел – два града засегнати значително от пандемията.

Основната идея е, че цветята олицетворяват по деликатен начин крехкостта на живота. От свежи и ярки - превърнати в почти безцветна суха маса за сравнително кратък период от време. По същия начин животът на много хора се промени завинаги по време на пандемията.

Цветята се явяват като опит за анализ на крайни състояния като радостта и тъгата, отчаянието и надеждата, светлината и тъмнината.“

В настоящата изложба Руслан Котев не изневерява и на любимите си пейзажи, провокирани от различни места по света и пресъздадени със средствата на абстрактната живопис.

Открити пространства, стари градове и изоставени къщи са визуалния стимул за картините ми. Намирам тези обекти богати на културни отпечатъци и често със забравена история, но също така са свързани с процесите на изоставяне и преместване.

Започвайки от наблюдения и предварителни скици, създавам своя собствена въображаема версия на мястото. Бидейки в ролята на визуален интерпретатор на моите мисли и чувства, това ми позволява да разглеждам пейзажа и като емоционално състояние. Създавайки едно усещане за неопределеност, аз се опитвам да насоча зрителя към собствената му интерпретация, въз основа на личните му възприятия и усещания.

Използвам множество полупрозрачни слоеве боя, за да постигна дълбоки и вълнуващи цветове. Във всеки предмет светлината играе много важна роля. Тя оживява платното, създавайки дълбочина чрез силен контраст. Обръщам значително внимание и на прехода между контрастните цветни полета.

Във всяка работа се стремя да постигна единство от пространство, тъмнина и светлина, като използвам визуални текстури и по този начин запазвам свежестта на първоначалната идея, за да създам хармонична и завладяваща картина.“

Руслан Котев е художник, който работи и живее в Лондон, има множество самостоятелни и групови изложби, а негови картини са притежание на хора в САЩ и цяла Европа.

Изложбата "Портрети и натюрморти" може да се види на живо или онлайн в сайта на галерия „Париж“. www.gallery-paris.com   

 

                     

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
12.09.2021 г. 13:00
Посетено:
699
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33325-peyzazhi-i-natyurmorti-izlozhba-zhivopis-na-ruslan-kotev