Изложби

"Морско лято" – изложба живопис на Димитър Чолаков

12-31 август 2020, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Морско лято" – изложба живопис на Димитър Чолаков

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Морско лято“

изложба живопис на Димитър Чолаков

12 август – 31 август 2020

 Откриване – сряда, 12 август 2020 г., 18:30 часа 

 

От 12 август 2020 Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път в своите изложбени салони известния и тачен български художник Димитър Чолаков. Чест гост на варненци, той има десетки участия в сборни изложби, конкурси и пленери в морската столица, както и няколко самостоятелни изложби. Настоящата експозиция се нарича „Морско лято“ и в нея са включени 25 творби, изпълнени с така характерния и разпознаваем стил на професора.

За своето творчество художникът споделя: „Винаги рисувам и живописвам това, което съм почувствал със сетивата и сърцето си. Светът и състоянията му са безкрайни и се опитвам да ги открия, усетя и предам чрез моите картини. Не живописвам буквално обектите и света около мен. Другият свят, който не се вижда, но съществува, е моя интерес и се стремя да го предам чрез картините си.“

Като че ли най-характерното за настоящата изложба е светлината. В почти всички творби e уловена типичната, позната бяла светлина, която е характерна за морските градове през лятото. В картините тя пулсира, тупти, заедно с полъха на морския бриз, който е разлюлял обектите на авторовото внимание. Въпреки, че стилът на художника може да бъде наречен, както той самия го определя, „преживяна абстракция“, в картините зрителят ще открие конкретика, свързана най-вече с изконно свързаните с морето и морския бряг идеологеми. Ще видим пейзажи на морския бряг, в които залива учудващо прилича на варненския, а носът на хоризонта прилича на Галата. Ще потънем в живописния свят на платната „Утро“ и „На брега“, в които художникът сякаш е видял и след това нарисувал свежите, тихи, интимни, миришещи на водорасли утрини долу край морето на трета буна. Със своя непогрешим усет и деликатна чувствителност Димитър Чолаков е създал пейзажи, в които всеки жител на морско селище по българското Черноморие може да припознае своя съкровен свят. Защото силата на изкуството е именно в универсалността на посланията, които всеки отделен човек свежда до интимността на своя обкръжаващ мир.

Но силата и въздействието на картините на Димитър Чолаков идват не само от универсалните послания, подредените композиции, замаскирани под абстрактен хаос и от интересната смесена техника, с която авторът сътворява своите творби. Те идват и с невероятната, неподражаема цветова палитра на художника. При Чолаков цветът е резултат от „свещенодействие, включващо забъркване на неразгадаеми смеси от бои, пигменти и лепила“, както казва проф. Десислава Минчева. Експресивен по дух, той с невероятна енергия и момчешки плам посяга при работата си към материали, които рядко ще видим в живописни творби. Пясък, лепило, пълнители, естествена пръст, слама, както и други материали, извлечени направо от Майката – природа, са включвани в една или друга творба. А освен върху платно, художникът рисува и върху зебло и дори върху шкурка. В настоящата изложба зрителите ще имат възможност да видят именно една такава, програмна творба на Димитър Чолаков, наречена „Антична нощ“, която е полиптих от пет творби, изпълнени с акрилни бои върху шкурка. В нея материалът е впрегнат в най-висока степен в стремежа на автора да разкаже своите истории.

И още нещо интересно ще открият почитателите на творчеството на Димитър Чолаков в настоящата изложба. В нея почти всички картини като че ли са живописвани по двойки. Сякаш едната картина започва историята, а втората я довършва. А може би художникът иска да ни покаже, че една история може да бъде разказана по два различни начина. Самият Димитър Чолаков споделя, че светът и неговите състояния са безкрайни, а той като живописец се стреми да ги открие, усети и предаде чрез своите картини. И именно този стремеж често не може да приключи само с един опит и с една творба. Фантазията, изтънчената сетивност и емоционалната му чувствителност го карат да „види“ различни отсенки и мимолетни промени в един и същи пейзаж, предмет или обект. И тогава на бял свят идват различни картини на една и съща тема.

Ако искате да видите и усетите „Морското лято“ през погледа на Димитър Чолаков, очакваме ви на откриването с участието на автора на 12 август, сряда, от 18:30 в Арт Галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 31 август. Повече снимки на творбите от изложбата вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Чолаков е роден на 25.07.1954 г. в град Попово. През 1973 г. завършва ХГ „Илия Петров“ в София, а през 1981 г. се дипломира в НХА – София в класа на акад. Светлин Русев със специалност „Живопис“. От 1990 до 2013 г. е директор на ХГ „Никола Маринов“ в Търговище. През 1999 г. специализира в “Cite des Arts” - Париж.

Димитър Чолаков има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Участва в повече от 100 международни изложби, пленери и симпозиуми, по-важни от които: Фестивал на изкуствата в Кан Сюр Мер, Франция (1984), Есенен салон в Париж (1990), пленер „Процес – пространство“ (1986-1993), Международен пленер и изложба в гр. Пулави, Полша (2013), представителни изложби „Съвременно българско изкуство“ в  Москва, Рим, Каракас, Варшава, Мадрид и др. градове. Носител на множество награди, сред които: Международна награда за живопис “Микети”, Италия (1988), Награда на изложбата “Човекът и морето”, Варна (1992), Голямата награда за живопис на “Алианц – България“ (2008), Голямата Награда за живопис "Лудогорие" – Разград (2013), Награда на БХГ „Петко Задгорски” в изложбата „Акварел 2020“ на името на Ненко Токмакчиев, Бургас (2020) и др.

От 2006 г. е професор по живопис в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Живее и работи в Търговище и в Шумен.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
11.08.2020 г. 16:47
Етикети:
живописизложбаВарнаАрт Галерия "Ларго"
Морско лято
Димитър Чолаков
Посетено:
1753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31537-morsko-lyato-izlozhba-zhivopis-na-dimitar-cholakov