Общество

Университетският театър на НБУ с кампания срещу насилието в училище

„Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите

Университетският театър на НБУ с кампания срещу насилието в училище

 

◊ ПРОЕКТ "КАЛЕНДАР НА ЕМПАТИЯТА"

Университетски театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.

Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите, които се регистрират всеки ден. Данните са от официалните доклади на Уницеф.

Това провокира артистите от Нов български университет да предприемат няколко инициативи, с които да насочат вниманието на обществото към проблема.

В Деня за подкрепа на жертвите на престъпления - 22 февруари в YouTube канала на НБУ беше представена видеоинсталацията “Една снимка - милион екрани”. Тя е част от работата на артистите на тема - НЕнасилие на етническа и верска основа. Във видеото се представят и шестте златни правила за пътуване:

  • Никога не тръгвайте на път без поне един добре зареден мобилен телефон!
  • Винаги имайте под ръка лекарства от първа необходимост!
  • Можете да започнете пътуването без да сте предвидили храна, но никога не тръгвайте без вода!
  • На път всички са приятели!
  • Ако пътувате  с деца, вземете всички необходими мерки за обезопасяването им!

Може да видите видеоинсталацията тук: https://www.youtube.com/watch?v=CqTh4hauG3w&t=825s

Автор е доц. д-р Възкресия Вихърова, концепцията е на Зарко Узунов, а текста, стори борда и видео реализацията са на Петър Танчев.

На 24 февруари, студентите на НБУ и ученици от няколко училища ще отбележат заедно Световния ден на розовата фланелка срещу тормоза в училище. Всеки от тях ще нарисува на розов лист лястовица, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата на Университетски театър на НБУ. Така, заедно, ученици и студенти ще дадат знак, че са срещу агресията в училище.

Инициативите се осъществяват по проект “Календар на емпатията” на Фондация “Платформата НЕ” в партньорство с Университетски театър на НБУ и финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

„Дни за борба срещу тормоза в училище“ продължават на 27 февруари, когато в 19 часа, в платформата URBO ще бъде излъчен ZOOM performance "Историята ТИ (ти) в мен"- журналистическа драма, базирана на документални истории, разказани ни от деца и младежи в отговор на въпросите: Удрян ли е шамар... около вас... до вас... заради вас? Натъжавали ли сте някога дете... Обиждали ли сте го? Когато видите блъскащи се деца по коридорите на училището, мислите ли си, че някой трябва да ги дисциплинира? Дали родителите не създават грешния модел на поведение? Може ли детето само да се справи с нарастващия гняв?

Преди началото на “Историята ТИ (ти) в мен” от 18.30 ч. ще бъде излъчено кратко интервю с психолога д-р Ирена Димитрова, директор на дирекция „Спорт и младежки дейности" в Столична община - за уроците и оцеляването на един училищен психолог и за "анатомията на насилието"!

Гледайте онлайн: https://urboapp.com/bg/e8079-nqma-nevinni-nabludateli

Проектът на "Платформата НЕ" се реализира в партньорство с НБУ и с подкрепата на МОН, САБ и Столична община и е финансиран от Програма „Кризата като възможност“ на Столична община. 

Станете част от инициативите на младите артисти и кажете НЕ на насилието във всичките му форми!

 

Автор:
НБУ
Публикация:
23.02.2021 г. 14:39
Етикети:
проектУниверситетски театърНов български университетНБУ
„Дни за борба срещу тормоза в училище“
“Календар на емпатията
Фондация “Платформата НЕ”
платформа “Артисти за НЕнасилие
проект “Календар на емпатията”
Посетено:
1061
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/32365-universitetskiyat-teatar-na-nbu-s-kampaniya-sreshtu-nasilieto-v-uchilishte