Музика

На 31 януари, на рождения ден на Шуберт, е премиерата във Варна на неговия песенен цикъл “Зимен път”

Шубертовите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще прозвучат в Градската художествена галерия в изпълнение на Ивайло Джуров (бас) и Деница Петрова (пиано)

 

На 31 януари, на рождения ден на Шуберт, е премиерата във Варна на неговия песенен цикъл “Зимен път”

Точно на рождения ден на великия романтик Франц Шуберт неговите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще прозвучат в Градската художествена галерия на Варна. Ще ги изпълнят басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова.

Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена”

В самия ден, в който е роден един от най-лиричните композитори на романтизма Франц Шуберт (1797-1828 г.) - 31 януари, в Градската художествена галерия на Варна ще бъде първото цялостно представяне в морския град на прочутия песенен цикъл “Зимен път”. То се случва в рамките на проекта “Нова музикална сцена” на “Елит Проджектс Мениджмънт”, подкрепен от Национален фонд “Култура”.

Франц Шуберт е роден в предградие на Виена на 31 януари 1797 г. През своя труден и разтърсван от емоции кратък живот той създава над 600 песни по стихове на големите поети на своето време, 9 симфонии (най-известна от които е осмата – „Недовършена“), около 20 опери, 17 увертюри, 15 струнни квартета, камерни ансамбли (сред тях клавирния квинтет „Пъстървата“), клавирни творби и произведения с танцов характер. Неговото песенно творчество го превръща в най-нежния лирик на романтизма.

Във Варна ще чуем в цялост последния голям вокален опус на Шуберт - цикъл от 24 песни по поеми на Вилхелм Мюлер, създаден през 1927 г. - “Зимен път” - еманация на романтичната чувственост с проникновено изживяване на любов и страдание, самота и болка.

Песните ще поднесат басът Ивайло Джуров, изтънчен интерпретатор на камерната вокална лирика, и пианистката Деница Петрова. Ивайло Джуров е и преводач от немски на текстовете на Вилхелм Мюлер.

Приглушеното театралното осветление, в унисон с вълненията на лирическия герой, ще помогне на публиката да съпреживее посланията на епохата на романтизма.

Цена на билетите - 15 лв. Билети от Билетния център на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн: https://fccvarna.bg/

Един час преди началото на концерта билети ще се предлагат на място в Градската художествена галерия.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организациии с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” - София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” - Варна. Медийни партньори са БНТ - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
30.01.2023 г. 18:56
Посетено:
627
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/36280-na-31-yanuari-na-rozhdeniya-den-na-shubert-e-premierata-vav-varna-na-negoviya-pesenen-tsikal-zimen-pat