Музика

Забавни "Концерти за малчугани и великани" с вход свободен пред НДК

На 7, 8 и 14 август от 11,00 часа сред прохладата на Кино „Кабана“

Забавни "Концерти за малчугани и великани" с вход свободен пред НДК

 

◊ ПОКАНА

През предстоящите почивни дни, сред прохладата на открито Кино "Кабана" пред НДК, деца и родители в София са поканени да участват в музикалните предизвикателствата на „Концерти за малчугани и великани“. „Концерти за малчугани и великани” са успешна детска инициатива, превърнала се вече в лятна традиция. Това са забавни музикални събития със съпътстващи занимания, игри и творчески работилници с образователно–познавателни беседи и музикална програма с утвърдени музиканти, които разказват за красотата на музикалното изкуство и спецификата на отделните инструменти.

Предстоящите събития ще се проведат на сцената на Кино "Кабана" пред градинката на НДК на 7, 8, 14 август от 11,00 часа.

Това лято цикъл „Концерти за малчугани и великани” представя три музикално-артистични събития. Децата ще имат възможност да видят, пипнат и експериментират с музикалните инструменти. Програмата включва латино ритми и танци за деца, както и уроци по перкусии, представяне на арфи и струнни лъкови инструменти.

Тази събота, 7 август, събитията стартират с представяне на струнните лъкови инструменти със Струнен квартет "Уника". В неделя, на 8 август, концертите продължават с латино ритми, заедно с Ире Васкес (Куба) - вокали, пиано и Хесус Ел Кийо (Испания) – перкусии. А следващата неделя, 14 август, е концертът „Вълшебната арфа“ на Яна Дойнова с гост музикант Белла Драганова – цигулка.

Проектът „Концерти за малчугани и великани”, има за цел да приобщи децата към музикалното изкуство и да ги вдъхнови да изучават музикален инструмент. Да развие музикална култура на децата и да насърчи от ранна детска възраст творческия усет у тях, да спомогне изграждането на общата музикална култура към музиката от всички жанрове и епохи.  

Всички концерти са подходящи за деца от 1 до 15 г., включват изпълнение на популярна класическа музика, евъргрийни, поп и латино музика, филмова музика, аниматор за децата, рисуване, лекционна част, викторина с музикални подаръци и кратък уъркшоп с възможност децата да се опитат да свирят на музикален инструмент.

Събитието се организира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

Програмата това лято е уникално красива и ще ви потопи в ритъма на латино музиката, нежността на арфата и непреходната красота на струнните лъкови инструменти.

Трите концертни събития ще се проведат на Лятната сцена на Кино "Кабана" пред НДК от 11.00 часа с вход свободен.

 

◊ ПРОГРАМА

07.08. (събота) 11 часа

Представяне на струнните лъкови инструменти

Концерт на Струнен квартет "Уника" в състав:

Ивелина Стефанова - цигулка
Красимира Паурова - цигулка
Мария Венкова - виола
Тодор Златарев - контрабас

С участието на Тина Коилова за представяне на инструмента виолончело.

Този концерт е посветен на струнните лъкови инструменти с музикантите от квартет "Уника". Всички музиканти заедно ще разкажат музикалната приказка за красотата на звука от струнните инструменти, тяхната история, звукоизвличане и образност на разбираем детски език.

Представянето ще включва изпълнение на популярна класическа музика, евъргрийни, поп музика и филмова музика. Аниматор за децата ще ги напътства в рисуването, а лекционна част за струнните лъкови инструменти обещаваме да е забавна, заедно с викторината с подаръци и кратък уъркшоп, но който децата ще имат възможност да се опитат да засвирят на музикален инструмент по техен избор.

За деца от 1 до 15 г.

-----------------------

08.08. (неделя) 11 часа

Латино ритми от Куба и Испания – музикален уъркшоп за деца

С участието на Ире Васкес (Куба) - вокали, пиано и Хесус Ел Кийо (Испания) – перкусии

Вероятно на мнозина от родителите, особено на любителите на латино музиката, са познали чаровната певица и пианистка Ире Васкес и перкусиониста Хесус Ел Кийо, които от доста години са сред най-харесваните латино музиканти на родната сцена. Ире Васкес е талантлива кубинска певица, която от 17 години твори и живее в България. Заедно със съпруга си Хесус Ел Кийо от Толедо, Испания и нейната формация от музиканти е виновна за едни от най-добрите латино вечери в редица елитни клубни сцени из страната.

На 8 август, неделя, в Кино Кабана, Ире и Хесус специално ще се посветят на децата в София. Ще разказват за красотата на латино музиката и спецификата на отделните ударни инструменти, които перкусионистът от Испания Хесус Ел Кийо ще демонстрира пред децата, а те могат дори и да засвирят на тях. Малчуганите ще имат възможност да експериментират с различни перкусионни инструменти, докато кубинската певица Ире ще акомпанира на пианото, ще пее и  ще покаже на децата темпераментните кубински танци. Предстои да се насладим на интересен неделен уъркшоп за малки и големи почитатели на музиката.

За деца от 1 до 15 г.

---------------------

14.08. (събота)  11:00 часа

Вълшебната арфа на Яна Дойнова

Гост музикант Белла Драганова – цигулка

За деца от 5 до 15 г.

Гостите на този концерт ще имат възможност да се запознаят със звука на арфата, да научат повече за нейното устройство, звукоизвличане, музикален репертоар и исторически връзки на инструмента с другите музикални инструменти.

Концертът ще бъде пълен с вълшебства, емоционална музика и много полезна информация за малки и големи, поднесена атрактивно и с внимание към всяко дете. На сцената, в небесно син цвят, арфистката Яна ще ни разходи през музиката от различните епохи. Чрез демонстрация пред децата ще разкаже за различните видове арфи – педална, келтска и диатонична – и трите арфи ще бъдат представени в концертната сцена на Кино "Кабана".

Ще чуем на живо и едно от най-разпространените дуа, включващи арфа и цигулка с участието на очарователната цигуларка Белла Драганова.

Яна Дойнова е активен концертиращ артист-изпълнител и преподавател. Има собствена детска школа по арфа. В нейната методика влагането на любов към музиката и музикалния инструмент е изключително важна част за личностното израстване на децата. По този начин освен развиване на фина моторика, детето се учи на дисциплина и на изразяване на емоциите чрез музика.

*

Концертът на арфистката Яна Дойнова е заключителен за II цикъл „Концерти за малчугани и великани“, реализира се с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.08.2021 г. 16:28
Етикети:
музикални инструментиНДКмузикаконцертидеца
„Концерти за малчугани и великани"
малчугани
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/33192-zabavni-kontserti-za-malchugani-i-velikani-s-vhod-svoboden-pred-ndk