Празници / фестивали

Артмаратон на свободните духом, 1-4 октомври 2021

Първото издание на най-новото артистично събитие на българската сцена

Артмаратон на свободните духом, 1-4 октомври 2021

 

◊ СЪБИТИЕТО

Тази година първите четири дни от октомври ще бъдат изпълнени с изкуство. От 1 до 4 октомври (включително) в София ще се проведе първото издание на най-новото артистично събитие на българската сцена “Артмаратон на свободните духом”.

Своеобразният празник на изкуствата е първата обществена инициатива на Свободен Артистичен Съюз (САС) – новосъздадената през 2020 г. организация, която обединява свободните духом хора на изкуството от всички гилдии – свободни и на щат. Този четиридневен артмаратон има задачата и амбицията да представи интересна и представителна за българското съвременно изкуство програма от театрални представления, прожекции, джаз, поп и рок концерти, литературни четения и уъркшопове.

Артмаратонът ще се проведе в залите на столичното арт пространство „Théatro” и ще предостави на публиката възможността да се запознае отблизо с работата и идеите на различни известни, алтернативни и провокативни, но най-вече свободни духом български артисти от всички области на изкуството.

Сред акцентите в селекцията на артмаратона са прожекция на част от телевизионната версия на митичния спектакъл “Хъшове” на режисьора Александър Морфов и среща с актьорите му, поредния спектакъл-провокация на Хахаха Импро Театър „Гала импро вечер – като за последно“, един от хитовете на лятото “Извънредно любовно” със Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова, концерт на група “Атлас”, представлението „Вечеря с приятели“ с Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева, проектът “Пеещи артисти”, представен от Искра Ангелова, Мишо Шишков, Петко Славов, Румен Бояджиев-син от предаването, станало дисидент „Нощни птици“, джаз-концерти на Васил Спасов и на Любо Денев трио с Петър Момчев, Атанас Попов и Весела Морова, филмова програма с най-новите и успешни български киноленти като “Страх” на Ивайло Христов, „Голата истина за група Жигули” на Виктор Божинов, „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, , както и филмът на Весела Казакова и Мина Милева „Котка в стената“.

Редом с програмата с игрално кино в кафенето на „Théatro” ще се прожектира и селекция от интересни документални филми – новият документален филм на Стефан Командарев „Живот от живота“, „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев, „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев, „Луцифер“ на Мария Николова, „Дългият път към дома“ на Боряна Пунчева, „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Тайният живот на Вера В.“ на Тонислав Христов, „Весел е циганският живот“ на Людмила Живкова, „Моята звездна приказка“ на Андрей Христозов, „Преди края“ на Елдора Трайкова, „Реки без мостове“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „В търсене на момчето, което пееше“ на Мария Македонска, „Ято птици близо до пистата“ на Мирослав Христов и „Моят цигански път“ на Вилма Карталска. За документалната програма САС си сътрудничи с Родопи международен филм фест.

Всички пространства на „Théatro” ще са заети почти денонощно, сутринта още от 11 ч. ще има детски занимания, четения и уъркшопове – по музика с Вяра Панталеева и децата от Мики Маус, по „Приказки Не по телефона“ с Линда Русева, Деляна Хаджиянкова и Искра Ангелова, по приложни изкуства – или как да си направим къща за кукли със студентите на сценографа Елена Иванова, по китара и пеене с Пепи Писарски.

Моноспектаклите „Свободно падащи истории“ на Мария Касимова-Моасе и “Любовта не може просто да отмине” на Симеон Владов ще се случат в късните часове, кoгато е и поетично-музикалното четене с дрескод от 20-те години на ХХ век „Соаре с Багряна“ с участието на Снежина Петрова, Жорета Николова, Искра Ангелова и квартет 4TUNES.

В програмата за свободните духом зрители са предвидени още и лични, неформални дискусионни срещи с артистите.

Ние от Свободен Артистичен Съюз (САС) вярваме, че с единствения по рода си артмаратон в България ще създадем една активна и жива платформа, където в бъдеще да могат да се представят и различни нови, и по-малко познати или напълно начинаещи артисти. И където, наред с най-известните имена от българските сцени, те ще могат да достигат до своята публика, представяйки истинското и нескрито лице на съвременния български артистичен живот. Особеното в случая е, че артмаратонът ще се състои след  година и половина, в която свободните артисти нямаха своята сцена, нито начин да преживяват с изкуството си, така че събитието има и цел – да помогне на хората на изкуството във време, когато приоритетите на целия свят са други.

* * *

 https://www.theatro.bg/program/

Билети ще могат да се купуват онлайн в Ивентим (www.eventim.bg) след 15.09., а на касата на  „Théatro” заповядайте след 20.09., като цените им ще са между 7 и 20 лв.

Всички спектакли, концерти и събития ще се проведат при 50% запълване на седящите места в залите и при напълно спазени противоепидемични мерки.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.09.2021 г. 14:26
Етикети:
литературни четенияконцертиджазпрожекциитеатрални представленияпърво изданиеTh?atro
Свободен Артистичен Съюз
Артмаратон на свободните духом
Посетено:
841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33392-artmaraton-na-svobodnite-duhom-1-4-oktomvri-2021