Празници / фестивали

30 години издателство "Колибри": Литературно-музикална фиеста "Книги по ноти"

21-22 август 2021, Лятна сцена на кино "Кабана"

30 години издателство "Колибри": Литературно-музикална фиеста "Книги по ноти"

 

◊ 30 ГОДИНИ ИЗДАТЕЛСТВО „КОЛИБРИ”

По случай 30-ата годишнина от основаването си издателство „Колибри“ предлага на жителите и гостите на българската столица двудневен музикално-литературен празник! Той ще се състои на 21-22 август на лятната сцена на кино Кабана при Националния дворец на културата.

Създадено през 1990 година - преди три десетилетия, белязани с много предизвикателства, днес „Колибри“ разполага с внушителен каталог от над 2000 заглавия и безупречна репутация както в България, така и отвъд нейните предели. От самото начало на своето съществуване издателството е незаобиколим фактор в културния живот на страната, организатор на паметни срещи с творци от всички краища на света и стожер на добрия вкус. Пандемията осуети възможността да отбележим своя 30-годишен юбилей миналата година, но ние превърнахме отложеното честване в предимство и се посветихме на подготовката на предстоящия маратон от артистични прояви под мотото „Книги по ноти“!

Програмата на 21 август включва поредица от срещи с автограф с любими български писатели; базар за атрактивни ръчно изработени аксесоари и сувенири, вдъхновени от литературни сюжети; представяне на даровити млади артисти; забавен минивинил фестивал и DJ парти с плочи! Базарът ще се проведе със съдействието на Пазари Възраждане ЕАД.

В програмата на 22 август се откроява авторското представление за деца „Магазинче за ноти“ по сценарий на Здрава Каменова, с режисьор Мария Банова. Прелестна поетична постановка, която се уповава на класически и съвременни детски литературни произведения и знакови филмови сцени! Участие ще вземат Здрава Каменова и Юлия Коларова, чиито импровизаторски способности ще зарадват както малчуганите, така и техните родители. Предвидени са изпълнения с бенд на живо и невероятна парти атмосфера. Събитието е с начален час 16:00.

Кулминацията на двудневната фиеста ще се състои малко по-късно същия ден. На 22 август точно в 20:00 ч. започва оригиналният литературно-музикален спектакъл „Книги по ноти“. Разкошна симбиоза от литература, пърформанс и музика, в която всеки зрител ще открие послание за себе си. В сценария са вплетени текстове на Исабел Алиенде, Труман Капоти, Харуки Мураками, Амели Нотомб, Фредерик Бегбеде и други знаменити автори от каталога на „Колибри“. Режисьор на спектакъла е Димитър Стефанов, а музикалната картина е дело на Джинджър Груув. Участват любимците на публиката Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Бойка Велкова, Августина-Калина Петкова.

Всички прояви в кино Кабана на 21 и 22 август ще бъдат озвучени с чудесно подбрана музика за всички гости. В рамките на двудневния празник почитателите на издателство „Колибри“ ще могат да си закупят книги с 40% отстъпка!

На фона на един нелек за изкуството период това феерично лятно събитие се явява шанс за достъп на широката публика до значими за българския контекст личности, чиито творчески изяви формират културния облик и идентичност на столицата през последните 30 години. Читатели от всички поколения и социални групи ще могат да се присъединят свободно към тези артистични прояви при строго спазване на противоепидемичните мерки. Издателството обещава добро настроение, много изненади, вълшебни подаръци за децата и разхлаждащи питиета за възрастните! Защото любовта към четенето – като всяка истинска любов - трае много повече от 30 години.

Всички събития са със свободен достъп.

 

◊ ПРОГРАМА

  • 21 август, 2021 г., кино "Кабана"

11:00 - 20:00 ч.

  • Базар за майсторски изработени аксесоари, свързани с литературни герои и сюжети и с музикални творби
  • Специален кът със сувенири на издателство „Колибри“
  • Минивинил фестивал. DJ парти с плочи

18:00 – 21:00 ч.

  • Верижно четене и поредица от срещи с автограф с любими български писатели, последвани от снимки и интеракция с публиката
  • Представяне на млади български автори и техни произведения

 

  • 22 август, 2021 г., кино "Кабана"

• 16:00 ч. - Детско представление „Магазинче за ноти“

Събитието представлява детски спектакъл, съпроводен с много музика, танци и забава.

История една за инструменти музикални и техните стопани,
за нотички палави и доста закачливи,
за Фрида – която мечтае да стане певица…
И за Морис льо Дрън – композитор,
прочут с добрината си в целия град!

Сценарий: Здрава Каменова
Музика: Димо Стоянов – П.И.Ф.
Сценография и режисура: Мария Банова

Участват: Здрава Каменова и Юлия Коларова

Времетраене: 40 мин.

• 17:00-19:00 ч. Музика на Димо от П.И.Ф., използвана в театрални представления

• 20:00 ч. „Книги по ноти“ – литературно-музикален спектакъл

Режисьор: Димитър Стефанов

Участват: Филип Аврамов, Петър Антонов, Петко Венелинов, Бойка Велкова, Августина-Калина Петкова
Музикална картина: Джинджър Груув 

* * *

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Лятна програма.

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
20.08.2021 г. 15:09
Етикети:
Кино "Кабана"юбилей30-годишнинаИздателство Колибри
музикално-литературен празник
"Книги по ноти"
Литературно-музикална фиеста
Посетено:
2085
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33191-30-godini-izdatelstvo-kolibri-literaturno-muzikalna-fiesta-knigi-po-noti