Празници / фестивали

Фестивалът "София ДокуМентал" с първо издание на живо

От 7 до 14 септември гледаме 40 забележителни филма

Фестивалът "София ДокуМентал" с първо издание на живо

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 14 септември Балкански документален център, съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център организира "София ДокуМентал" - филмов фестивал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото. Миналата година фестивалът по принуда се проведе онлайн, но през 2021 ще посрещне своята публика на живо.

Под слогана  “Do cross the line”,  избрани ленти ще поканят зрителите да “прекрачат” границата и да гледат едно по-различно и смело кино на  избрани арт места.

Фестивалът ще бъде открит на 7 септември с филма “Земята е синя като портокал“ (“The Earth is Blue as an Orange”) на Ирина Цилик (Награда за най-добра режисура -"World Cinema Documentary”, 2020 Sundance), в сърцето на София - в подкуполното пространство на  Ларгото. Там, на открито, сред символичното антично минало на града и така наречения “триъгълник на властта” ще е една от  постоянните локации на фестивала. Другите партньорски салони  са “Дом на Киното” и кинозалата в Чешки Център.

Селекцията тази година включва 40 от най-добрите съвременни документални филми от цял свят. Tе ще бъдат част от тематични раздели, които отразяват най-горещите теми на нашето време, като  „Insiders“ - забележителни истории, разказани от вътрешни източници, разкриващи несправедливостта;

„We have a problem with guns” - филми, за текущите военни конфликти и техните последствия;

„Fight the power“ - историите на невероятно смели хора, които се противопоставят на статуквото; 

„On nature’s side“ - представяща сложната съвременна връзка между хората и природата.

Фестивалът ще има и състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, така и сега, публиката ще може да гласува за най-добър филм на събитието.

Сред потвърдените заглавия  е многократно наградения “Сабая” (“Sabaya”) от Хогир Хирори (Награда за най-добра режисура -"World Cinema Documentary”, 2021 Sundance), “Дисидентът” (“The Dissident”) от Брайън Фогел (един от документалните филми, номинирани за Оскар през 2021) и “Аз съм Грета” (“I am Greta”) от Нейтън Гросман, който следва младата активистка Грета Тунберг. 

И тази година фестивалът ще бъде домакин на Уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива ще имат възможност да представят проектите си пред  едни от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино.

Цялата програма ще бъде обявена в средата на месец август.

*

Фестивалът се организира от Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер, Чешки център. С подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.08.2021 г. 19:31
Посетено:
767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/33190-festivalat-sofiya-dokumental-s-parvo-izdanie-na-zhivo