Празници / фестивали

Кои са акцентите в Международния конкурс на София филм фест

Кинофестивалът предстои през март

Кои са акцентите в Международния конкурс на София филм фест

Кадър от филма „Как да имитираш война“

 

◊ БЪЛГАРСКИТЕ УЧАСТНИЦИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС НА СФФ

12 филма участват в Международния конкурс на 24-ия София филм фест, който ще се проведе през март тази година. Победителят ще стане ясен на церемония на 20 март.

В конкурса участват три филма на български режисьори. „18 % сиво“ е филм на Виктор Чучков-син, създаден по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е втора творба на режисьора след „Тилт“ (2011). В главните роли са Рушен Видинлиев и Доля Гавански. „18 % сиво“ е копродукция между България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия.

Сестра“ е втори филм на Светла Цоцоркова след носителя на многобройни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна фестивална съдба – с премиера и диплом в Сан Себастиан диплом, с голямата награда на фестивала в Котбус – Германия, с приз за операторско майсторство от Варна, награда на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава.

Главната роля във филма е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от нейния дебют „Жажда“. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.  

Копродукцията между Германия и Китай „Риба, плуваща по гръб“ на българската режисьорка Елица Петкова проследява сърдечните отношения между Андреа, жена без минало, Филип и неговия син. Своеобразният любовен триъгълник е изпълнен с очаквания, копнежи и страхове, като оставя отворени въпросите кой знае какво и за кого. Това е вторият пълнометражен филм на Елица Петкова след „Жалейка“, представен в Берлин през 2016 и спечелил голямата награда на 20-ия София Филм Фест.

Филмът на режисьора Масуд Бакши Ялда, нощ за прошка” бе удостоен с Голямата награда на журито за международен драматичен филм на фестивала Сънданс. Оператор на копродукцията между Иран, Франция, Герания, Швейцария и Люксембург е българинът Юлиан Атанасов, познат на публиката от „Източни пиеси”, „Островът” и „С лице надолу” на Камен Калев, „3/4” на Илиян Метев и др. Историята проследява премеждията на една млада жена, която е обвинена за убийството на собствения си съпруг и е произнесена смъртна присъда. В нощта за прошка властите я включват на живо в телевизионно предаване, за да може единственото дете на съпруга й да прости престъплението й, но се случват неочаквани събития по време на телевизионния ефир и двете жени са поставени пред сериозен избор...

 

◊ ОЩЕ АКЦЕНТИ В КОНКУРСА

Унгарският филм „Тези, които останаха“ е втори игрален филм на режисьора Барнабаш Тот и беше официално предложение на Унгария за наградите „Оскар“. Това е лирична история за лечебната сила на любовта, а във фокуса на сюжета попадат младо момиче в Унгария и оцелелите от Холокоста след Втората световна война. 42-годишният лекар Алдо се сближава с 16-годишната Клара, която все още има надежда, че родителите ѝ са оцелели. Ала под влияние на социалистическите идеи, тяхната емоционална връзка като на баща и дъщеря започва да предизвиква неодобрение.

Смелата социална сатира на обсебеното от пари общество на съвременен Китай „Прати ме в облаците“ е впечатляващ дебют на писателката и режисьор Конкон Тен. Филмът се съсредоточава около младата Нан Шен (Яо Чен), чието име на китайски език носи символичното значение „надминаване на мъжете“. Тя е само на 29 години, журналистика е, но е твърда, практична жена с циничен поглед към света, а мечтата й е да пише като своя идол Хемингуей. Тя е диагностицирана с рак на яйчниците, но копнее за истинска любов и поема на лично екзистенциално пътешествие.

Рудолф Херцог, 47-годишният син на Вернер Херцог, дебютира в игралното кино с британския филм „Как да имитираш война“. Сюжетът ни отвежда в Лондон през 2018 г., когато остават само пет дни до големия ден - когато повече от 100 музиканти (дори „Бийтълс“, в пълен състав?!) ще участват в благотворителното събитие „Война на войната“, най-големия концерт за всички времена, пред милиарди зрители в целия свят.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
17.02.2020 г. 16:01
Посетено:
2290
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/30920-koi-sa-aktsentite-v-mezhdunarodniya-konkurs-na-sofiya-film-fest