Актуални културни новини от България
Сайтът е част от Литература
Стани почитател  Бъди част от Културни новини във Facebook!
Следи и коментирай  Културни новини в Туитър: Следи и коментирай!
Вземи RSS-емисия  Културни новини: RSS абонамент!
РекламаСравни цени вКнигосвят
Реконструкция
Цвета Делчева
Мъже
Георги Марков
Обичате ли Брамс?
Франсоаз Саган
Айша
Хенри Райдър Хагард
Отчаяние
Владимир Набоков

НЕТ@КЦЕНТИ


Библиотека „Зора” в Сливен с нов блог и информационни услуги
Най-старото книжовно средище в Сливен - Библиотека „Зора”, увеличи възможностите за потребителите на услуги, свързани с четенето и книгата, чрез разширените информационните масиви в новия си блог blog.zora-sliven.net . Неговите разностранни функции, допълващи и разширяващи тези на съществуващия сайт на библиотеката, бяха представени от директорката на културния институт Мариета Главчовска (в присъствието на председателя на НЧ „Зора” Минко Стефанов, на секретаря на читалището Галя Георгиева и представители на медии).

Нужно е да припомним достойнствата на сайта, който разграничава сведенията за библиотеката (с данни за историята й, летописа, структурата, ценните издания, правилата за обслужване, дарителите и ценоразписа) и тези за читалище “Зора”: с представения устав, фестивали, функциониращата Школа по изкуствата „Мишо Тодоров”, смесения хор „Добри Чинтулов” (ръководител акад. Методий Григоров) и фотогалерията.

Блогът благоприятства и допълва достъпа до нов масив сведения и източници от разностранен характер, съвместно с вече съществуващия сайт, някои от които в него - уникални по своето съдържание и време на създаване. Изграденото в далечната 1860 година Народно читалище „Зора” - пространство за развитие преди векове на културния живот на града под Сините скали, притежава уникална сбирка от ценни издания и старопечатни книги, сред които на Аристотел и източници, дарени от видни спомоществователи на книжовното дело в Сливенско: Йоан Екзарх, митрополит Иларион, сем. Чинтулови, д-р Начо Планински, Стефан Гидиков и др. Чрез своя сайт и дългосрочната си политика Библиотеката все повече утвърждава мястото си в съвременен Сливен като хранилище на документи и модерен информационен център, осъществяващ достъп до електронни бази данни от регионален и национален характер, както и консултантски услуги от служителите на културния институт за четящите. При реализирането си проектът с иновационен характер стана тогава възможен чрез подкрепата  на Програма „Глобални библиотеки” (Грантова схема за финансова помощ).  В своето обобщение директорката подчерта достойнствата на двата източника: един  динамичен сайт за електронни услуги, в чиято структура особено място е отделено и на „Виртуална справочна служба”, даваща отговор на граждани по актуални теми от различен характер чрез изпращане на нужната информация-отговор на електронната им поща; достъп до действащи нормативни документи, законодателни актове и тяхното приложение. Подобрена е дейността по важни за потребителите дейности в процеса на търсене на работа от безработни граждани: чрез помощта от Бюро по труда в Сливен (по споразумение) се осъществява предоставяне на сведения за свободните работни места и длъжности; на съдействие в изготвяне на СV от кандидатстващите.

В отделен „блок” са дадени информация, достъп и връзка към най-значимите за функционирането на обществения живот институции (Община Сливен, Областна управа, Районен, Окръжен съд и Административен съд, както и афиш с културните събития в града и региона. В „блока” за информационните ресурси съществуват  връзки към новините, към уеб информационните източници и тези, даващи на учениците ценни сведения и помощ в учебната им дейност.

В новия блог на библиотека „Зора” към Читалище „Зора-1860” са поместени връзки към видните личности-съзидатели на Сливен,  събитията и фактите; към емблематичните за културното развитие на града празници „Сливенски огньове”, към Деня на Сливен – Димитровден, и присъжданите от общината почетни награди, към представяните в Литературния салон автори и творбите им. Особено ценно достояние за гражданите е обособяването в блога и връзката към  „Дигитална библиотека”, както и към библиотечните каталози. Още при създаването му е въведена информация и показано участието на библиотеката в текущи национални събития, като Националната библиотечна седмица; за дейностите с възрастни (обучение по IT компетентности), за безплатното обучение по компютърна грамотност и работа с мобилни устройства, както и дейностите на някои формации към читалище „Зора” (турнето в Белград на хор “Добри Чинтулов”) и др.

Новият блог на библиотека „Зора” в Сливен се осъществява отново с финансовата помощ на Фондация „Глобални библиотеки” – България. Реализирана е в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” и в изпълнение на договор с Министерство на културата № РД11-00-338 от 20.12.2017 г.

След представянето на новия блог на библиотека „Зора”, Галя Георгиева – секретар на читалището, предостави сведения за подготовката на организираните от културния институт детски фестивали и необходимостта от възкресяване делото и дирята на композитора Мишо Тодоров.

Считаме, че съществуват реални условия за обединение на информационните потоци от двата източника (действащия сайт и новия блог на библиотека и читалище „Зора”) в единен обобщен и „синтезиран сайт”: с обширната, разширена и нововъведена разностранна информация, раздели и връзки - в услуга на гражданите на Сливен и региона и на техните духовни потребности.                                                                                     Автор: Иванка Денева

01.06.2018 - 14:18

Посетено: 546


Етикети: Библиотека Зора, Сливен, уебсайт, блог, информационни услуги
Вземи линк към публикацията:

https://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=27859&sid=28


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Всички полета са задължителни. Коментари, написани на латиница или с активни линкове, не се публикуват.

Име:
Заглавие:
Коментар:
Препиши името на рекламирания сайт: Напишете 'Пазар за книги' с 2 думи.


Коментарите се публикуват след преглед от администратор.
 
ЗА КОРЕСПОНДЕНТИ
bg Регистрация на кореспонденти
bg Вход за кореспонденти
 
  НОВИНИ ОТ РАЗДЕЛА
-
<<< <<< | 1 | 2 | 3 | >>>
bg . Библиотека „Зора” в Сливен с нов блог и информационни услуги
коментари: 0 посетено: 546
-
bg . ATRAKCIA.BG: Да си дойдем на думата
коментари: 0 посетено: 407
-
bg . Приятелите на Вера Мутафчиева разказват за нея
коментари: 0 посетено: 755
-
bg . Форумите на професор Богдан Богданов продължават говоренето
коментари: 0 посетено: 1101
-
bg . Библиотека Хипертекст: Нова онлайн платформа за публикуване на разкази подпомага развитието на българска фантастика
коментари: 0 посетено: 1533
-
bg . 300 поръчки за 24 часа събра българска иновативна книга!
коментари: 0 посетено: 896
-
bg . Стартира първият образователен портал в Пловдив
коментари: 0 посетено: 696
-
bg . Стартира първият безплатен сайт за професионални звукозаписи на българско художествено слово
коментари: 0 посетено: 1881
-
bg . София вече има своя дневник
коментари: 0 посетено: 1311
-
bg . Виртуална библиотека "Иван Шишманов". Българска литература в превод
коментари: 0 посетено: 2683
-
bg . "Матрикант" - нов български киберпънк роман
коментари: 0 посетено: 984
-
bg . Списание с мобилна версия
коментари: 0 посетено: 1237
-
bg . Formalno.com - новото списание
коментари: 0 посетено: 2016
-
bg . Сценичните досиета на "Едип цар" вече са в интернет
коментари: 0 посетено: 1464
-
bg . Нов информационен сайт за култура във Варна
коментари: 1 посетено: 1925
-
bg . CGART.bg е официално открит
коментари: 0 посетено: 1568
-
bg . Рок-отец пусна православен сайт
коментари: 1 посетено: 2973
-
bg . Нов български университет направи уебсайт на акад. Вера Мутафчиева
коментари: 0 посетено: 2172
-
bg . Stand.bg е най-новият сайт за култура у нас
коментари: 0 посетено: 5116
-
bg . eLit Сайт за литература
коментари: 4 посетено: 2878
-
bg . Авторитети, символи и дефицит
коментари: 0 посетено: 1656
-
bg . Различни обстоятелства. Зависи
коментари: 1 посетено: 1929
-
bg . "Все е било мътно, ама сега..." - П. Слабаков
коментари: 0 посетено: 2019
-
bg . Седмицата на труда - цялото наше днес
коментари: 0 посетено: 1974
-
bg . Разни пътища. Въпрос на избор
коментари: 0 посетено: 1871
-
bg . И за всичко това са виновни книгите
коментари: 0 посетено: 1735
-
bg . Всичко тече... и пяната излиза отгоре
коментари: 0 посетено: 1811
-
bg . И днес е понеделник
коментари: 0 посетено: 1819
-
bg . Празници, пости и празни ефекти
коментари: 0 посетено: 1731
-
bg . Обидата записвай на вода...
коментари: 0 посетено: 1956
-
<<< <<< | 1 | 2 | 3 | >>>


 ПАРТНЬОРИ
bg Купи книга
 
bg
Актуални културни новини от България: анонси за предстоящи събития, репортажи и становища върху културния живот.

Редактори: Антоанета Добрева, Георги Чобанов

Информацията, публикувана в Културни новини, е свободна за препубликуване,
при условие че поставите на подходящо място активен линк към източника: https://kulturni-novini.info и изпишете автора на новината, ако такъв е посочен.

Комерсиално препубликуване и препубликуване без поставяне на линк е възможно само след уговаряне на условията с редакцията: office@kulturni-novini.info
.

bg
blank

новини, култура, литературни конкурси, конкурс, конкурси, литературни новини, литературни награди, арт новини, изложби, музикални новини, премиери на книги, поезия конкурси, литературни премиери, отзиви за книги, отзиви за филми, кинофестивал, филмови новини, фестивали, изложба, изкуство, театрални новини, награди, концерти