Издания / премиери

Представяне на книгата "Моят Вапцаров" от Петър К. Стойков

13 декември 2019, 17.00 часа, Къща музей "Никола Вапцаров" - София

Представяне на книгата "Моят Вапцаров" от Петър К. Стойков

 

◊ ПОКАНА

На 13 декември 2019 год., петък, от 17.00 часа в Къща музей "Никола Вапцаров", град София ще бъде представена книгата "Моят Вапцаров" от Петър К. Стойков.

„Повече от 10 години авторът се готви за тази книга – методично проучва архиви (Военноисторическия във Велико Търново, ДАА в София, притежанията на музеите), среща се с вапцароведи и наследници на поета, набавя си всички изследвания и спомени, посветени на жизнебитието му.

Петър К. Стойков е написал една концептуална книга, в която основният тезис е дълбоко хуманистичната, християнската съпротива срещу смъртното наказание.” – казва литературният историк и критик Катя Зографова - главен уредник на Къща музей "Никола Вапцаров".

„По избраната от него тема Петър К. Стойков е подходил изключително добросъвестно. Отделил е място на различни, понякога коренно противоположни мнения за личността и делото на Вапцаров, за неговата жертвоготовност и мястото му в съзнанието на българския народ  днес.

Книгата е богато илюстрирана с факсимилета на документи и снимки от времето, за което става дума.” – Георги Н. Николов - литературен критик

„Покрай съдбата на Вапцаров, авторът умело ни води до неизбежното сравнение между прилагането на Закона за защита на държавата и Закона за защита на народната власт. Представя ни безсмислената им жестокост и „приноса” им за обезбългаряването, за безумното ликвидиране на част от българската интелигенция ...” – о.з. капитан II ранг Атанас Панайотов, доктор по история, главен редактор на „Морски вестник”

 

Заповядайте!

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.12.2019 г. 09:08
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30647-predstavyane-na-knigata-moyat-vaptsarov-ot-petar-k-stoykov