Издания / премиери

Янис Палавос представя сборника с разкази „Шега” в София

12 декември, 19:00 ч., Камерна зала на Младежки театър "Николай Бинев"

Янис Палавос представя сборника с разкази „Шега” в София

 

◊ ПОКАНА

Нашумелият гръцки писател Янис Палавòс пристига в България за премиерата на сборника с разкази „Шега” – една дълбоко затрогваща и поетична книга, чиито истории съблюдават крехката граница между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, истинската любов и фетишизма.

Събитието ще се състои на 12 декември от 19:00 ч. в Камерна зала на Младежкия театър в присъствието на Иван Генов, преводач на книгата, и Яна Букова, писател, поет и преводач.

Янис Палавòс е роден през 1980 г. във Велвендо̀ до Козани, Северна Гърция. Завършва журналистика в Солунския университет „Аристотел“ и управление на културата в Атинския университет „Пандион“. Автор е на два сборника с разкази, преводач на Уилям Фокнър и Джек Лондон. Прозата му е богата на символи, отличава се с кипяща жизненост и драматизъм, смело примирява реалното с модернистичното и постмодернистичното.

За сборника с разкази „Шега“ писателят е удостоен с Държавната награда за разказ в Гърция (2013). В тези шеметни и изненадващи истории реалността постепенно преминава в друго, магическо измерение, оставяйки читателя без дъх. Самоотвержеността и обичта се противопоставят на грубия материализъм, патриархалните нрави на село – на обезличаването в града, където човекът до такава степен е издигнал предметите в култ, че неусетно самият той се превръща в предмет.

С Янис Палавос и неговите специални гости Яна Букова и Иван Генов ви очакваме на 12 декември в 19:00 ч. в Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев”!

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
10.12.2019 г. 17:14
Етикети:
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/30643-yanis-palavos-predstavya-sbornika-s-razkazi-shega-v-sofiya