Актуални културни новини от България
Сайтът е част от Литература
Стани почитател  Бъди част от Културни новини във Facebook!
Следи и коментирай  Културни новини в Туитър: Следи и коментирай!
Вземи RSS-емисия  Културни новини: RSS абонамент!
РекламаСравни цени вКнигосвят
Третият разстрел
Марин Георгиев
Не пипай тази книга!
Ян ван Хелсинг
Пари на борсата
Ботьо Тачков
Опушена спирка
Александър Вутимски
Американски лекции
Итало Калвино
Натоварени със зло
Аркадий и Борис Стругацки
Муртаза
Орхан Кемал

ПРАЗНИЦИ / ФЕСТИВАЛИ


10. Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката


Десето издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ - София, 12-20 май 2017


10. Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката


◊ АНТИСТАТИК 2017

От 12 до 20 май в София ще се проведе десетото, романтично, издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

На пръв поглед допирните точки между романтиката и съвременното изкуство изглеждат малко. Но в нашия свят, в който дори интимните отношения често са сведени до стока на пазара, а насилието е част от ежедневието, правилата на играта са преобърнати. Съвременното изкуство своевременно регистрира тези промени и отговорно бърза да ги коментира. А пък „Антистатик“ намира за романтичен факта, че е наличен вече цели 10 години и остава в отдадена, моногамна връзка със съвременния танц и пърформанс, въпреки трудностите и насрещните течения. Затова през 2017 насочва поглед в тази посока и предлага емоционално-наелектризираща програма за тялото, ума и сърцето. 


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Програмата на Антистатик 2017 започва на 12 май от 19:30 в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с „DUO (couple dance)” („Дует (танц по двойки)”) на хореографа Брис Льору (Франция), ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал и в трупата на Анна-Тереза де Керсмакер – „Rosas”. В България той работи с доказания тандем Виолета Витанова и Станислав Генадиев, за да предложат своя радикален, красив, отговор на опита да се „създаде конфликтна ситуация на страх в Европа“, освободен от йерархии и захранен от уважение към тялото на другия. 

На следващата вечер, 13 май, от 20.00 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща, носителят на европейската награда за млади хореографи за 2010 г. „Prix Jardin d’Europe” Драгана Булут (Сърбия/Германия) кани зрителите на среща. Бърза, разбира се. Взимайки повод от популярните практики за намиране на интимен партньор като „мачмейкинга“, пърформансът й „Market of Love” („Борса за любов”) проследява „хореографията” на актуалната социална представа за любовта и начините, по които чувствата биват превърнати в продукти за покупко-продажба. 

На 16 май от 19.30 ч. отново в ДНК Кевин Джийн (Франция) представя „Des Paradis” („Райски места”) и предлага на публиката заедно да се завърнат в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Да го отвоюват обратно, измисляйки ново измерение, остров и територия, благодатни за съвместно съществуване и сбъдване на мечти. Тук, сега, веднага, без отлагане и чакане.

Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на „завръщането” със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК – „Take Down” („Събаряне”) и „EmptinessFullness” („Празнота/ Пълнота”). Първата работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и морталното. С вторият пърформанс Казуйо Шионой пък разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загубата на няколко близки хора. 

На следващия ден, 18 май от 19.00 ч., в Младежки театър „Николай Бинев”, едни от най-горещите имена на танцовата сцена в Германия в момента, Верена Билингер и Себастиан Шулц, гостуват с „Romantic afternoon” („Романтичен следобед”).  С него те провокират публиката да погледне към уж така обикновения и романтичен акт на целуването от съвсем различен ъгъл. Заедно с изпълнителите на сцената - Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих – те създават „машина“, която показва колко лесно могат да се симулират чувства чрез рутинни, физически действия, незадвижени от вътрешни емоции, а от заучени движения. 

В предпоследната вечер от програмата на „Антистатик“, 19 май от 20.00 ч., в Център за култура и дебат „Червената къща”, артистичното дуо bücking&kröger (Флориан Бюкинг и Райза Крьогер, Германия) канят зрителите в „Narragonien” („Нарагония”), въображаемата страна към която поема екипажът от световноизвестната творба на Себастиан Брант „Корабът на глупците“. А собствената им интерпретация започва от точката, в която едно изтощително пътуване прави пътниците физически неспособни да си представят каквото и да било отвъд непосредствената реалност, която е пред погледа им.    

Артистичната програма на Романтичното издание на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо „Sanctuary” („Светилище”) на Магдалена Хованиец (Австрия). В него авторката създава специално пространство, разположено в бездната, зееща между религиозните практики и всепоглъщащия консумеризъм на съвременното общество. Поместено там, то съчетава белезите на високорейтингов риалити формат, групова артистична терапия и мистичен духовен ритуал. 

Така с увереност, страст, съзерцателност и мечтателност съвременното изкуство формулира своята дефиниция за романтика през 21. век. Не пропускайте да я разучите с 10. Антистатик (и внимавайте да не се влюбите, защото не е на мода). 

В рамките на 10. Фестивал ще се проведе и Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция“, където очаквайте освен интересни работни ателиета и семинари, така и танцов архив: истории в движение, премиери на книги, warm up на зрителите, разговори с артисти след представленията.


Антистатик 2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Антистатик 2017 се реализира в партньорство с Календар на културните събития на Столична община 2017; Гьоте-институт България; Театроскоп, в рамките на FranceDanse Orient-Express, (Театроскоп е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция); Nationales Performance Netz (NPN) – Фонд за международно разпространение на танцови проекти със средства на Федералното министерство за култура и медии по решение на немския парламент, Германия; Министерство на културата; INTPA - Международна мрежа за танц и пърформанс - Танцквартир Виена, Австрия, финансирана от Австрийското правителство; Посолство на Израел в България; Платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа” и представлявана в България от Derida Dance Center; НДК и ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, в рамките на програма “Мигриращо тяло”, финансирана от СП “Култура” на СО за 2017; Младежки театър “Николай Бинев” и Галерия Етюд.

Медийни партньори на фестивала са телевизия Bulgaria ON AIR, Портал за  култура, изкуство и общество „Култура” и лайфстайл платформата Vibes.bg.

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.Автор: Културна фондация А25

24.04.2017 - 14:32

Посетено: 138


Етикети: Антистатик, Брейн Стор Проджект, съвременен танц, пърформанс, А25, Международен фестивал
Вземи линк към публикацията:

http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=25467&sid=11


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Всички полета са задължителни. Коментари, написани на латиница или с активни линкове, не се публикуват.

Име:
Заглавие:
Коментар:
Препиши името на рекламирания сайт: Напишете 'Пазар за книги' с 2 думи.


Коментарите се публикуват след преглед от администратор.
 
ЗА КОРЕСПОНДЕНТИ
bg Регистрация на кореспонденти
bg Вход за кореспонденти
 
  НОВИНИ ОТ РАЗДЕЛА
-
<<< <<< | 1 | 2 | 3 | >>>
bg . 10. Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката
коментари: 0 посетено: 138
-
bg . Джобен фестивал - пролет 2017
коментари: 0 посетено: 178
-
bg . Музеят на авиацията с вход свободен на Mеждународния ден на авиацията и космонавтиката
коментари: 0 посетено: 225
-
bg . Нов арт фестивал „6Fest“ събира улични артисти от страната и чужбина през май в Габрово
коментари: 0 посетено: 226
-
bg . 6 април - рожден ден на Варненската опера
коментари: 0 посетено: 121
-
bg . Юбилейни чествания на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин
коментари: 0 посетено: 1256
-
bg . 30 март – Ден на отворените врати в Нов български университет
коментари: 0 посетено: 224
-
bg . Нов български университет празнува 25-ата си годишнина в „Червената къща”
коментари: 0 посетено: 357
-
bg . XX Mеждународен фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2017
коментари: 0 посетено: 569
-
bg . Триумф на българското кино на наградите на София филм фест
коментари: 0 посетено: 432
-
bg . 22 март - Световен ден на водата
коментари: 0 посетено: 245
-
bg . Киноводител в света на София филм фест 2017
коментари: 0 посетено: 358
-
bg . Програмата на "Мартенски музикални дни" - Русе 2017
коментари: 0 посетено: 303
-
bg . Националният военноисторически музей показва знамето – първообраз на българския трибагреник
коментари: 0 посетено: 372
-
bg . София филм фест представя филми за тийнейджъри
коментари: 0 посетено: 291
-
bg . „Музикалната кутия“ на София Филм Фест показва "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Ленард Коен, Иги Поп
коментари: 0 посетено: 440
-
bg . Българският филм "Слава" - претендент за най-добър балкански филм на СФФ
коментари: 0 посетено: 725
-
bg . Любов & вино фест в "Монро"
коментари: 0 посетено: 614
-
bg . Кои филми ще се състезават в международния конкурс на София филм фест
коментари: 0 посетено: 387
-
bg . XIII Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово"
коментари: 0 посетено: 488
-
bg . София филм фест представя филмите на Петер Бросенс и Джесика Удуърт
коментари: 0 посетено: 330
-
bg . IV Международен студентски филмов фестивал „Нова вълна“
коментари: 0 посетено: 480
-
bg . "Белгийският крал", сниман у нас, открива XXI София Филм Фест
коментари: 0 посетено: 790
-
bg . Да пътешестваме по света с билет за кино и “Sofia Menar”
коментари: 0 посетено: 333
-
bg . Светът на Централна Азия идва у нас с ІХ Кинофестивал "Sofia Menar"
коментари: 0 посетено: 758
-
bg . Предстои деветото издание на фестивала Sofia MENAR
коментари: 0 посетено: 497
-
bg . ИК "Хермес" на Софийския международен панаир на книгата
коментари: 0 посетено: 340
-
bg . „Ентусиаст“ и „Апостроф“ с интересни предложения на Коледния панаир на книгата
коментари: 0 посетено: 375
-
bg . Медийният фестивал "Българската Европа" отбелязва 16 години медийни събития в Русе
коментари: 0 посетено: 275
-
bg . Започва четвъртият Софийски международен литературен фестивал
коментари: 0 посетено: 539
-
<<< <<< | 1 | 2 | 3 | >>> ПАРТНЬОРИ
bg Купи книга
 
 РЕКЛАМА
bg Vampirromane
bg Business & Karriere
bg Shoes & Handbags
bg Dictionnaires techniques
bg Laptops & Notebooks
bg
Актуални културни новини от България: анонси за предстоящи събития, репортажи и становища върху културния живот.

Редактори: Антоанета Добрева, Георги Чобанов

Информацията, публикувана в Културни новини и в седмичния му бюлетин, е свободна за препубликуване,
при условие че поставите на подходящо място активен линк към източника: http://kulturni-novini.info и изпишете автора на новината, ако такъв е посочен.

Комерсиално препубликуване и препубликуване без поставяне на линк е възможно само след уговаряне на условията с редакцията: office@kulturni-novini.info
.

bg
blank

новини, култура, литературни конкурси, конкурс, конкурси, литературни новини, литературни награди, арт новини, изложби, музикални новини, премиери на книги, поезия конкурси, литературни премиери, отзиви за книги, отзиви за филми, кинофестивал, филмови новини, фестивали, изложба, изкуство, театрални новини, награди, концерти


Valid XHTML 1.0 Transitional